Wat is een boutique hotel?

Tegenwoordig zijn er nogal wat hotels te vinden die zichzelf een bijzondere extra stempel geven. Ook het begrip Boutique Hotel horen we steeds vaker voorbijkomen. Om alle discussie voor te zijn hebben we alle kenmerken van een écht boutique hotel onder elkaar gezet zodat jij mag kiezen of dat ‘niet zo heel bijzondere’ boutique hotel eigenlijk wel écht een boutique hotel is!

Lees ook deze Hotel Essentials:

Het verschil tussen een hotel en een motel
Goedkoop je hotel boeken. Alle tips & tricks
Wat betekenen logies, half en vol pension en all inclusive?
Wat is het verschil tussen een ‘Double’ en ‘Twin’ room?
Wat is een hostel?
Wat betekenen hotel sterren?

Een heel bijzonder boutique hotel is het in 2019 geopende hotel van de Noorse Poolreiziger Børge Ousland. Het hotel, dat aan de rand van de ijskoude Barentszee op een waanzinnig afgelegen eilandje ligt, biedt drie eco-friendly “sea cabins” die een glazen wand aan de zeekant hebben met een geweldig en ongeevenaard uitzicht over de woeste Poolnatuur. Kamers zijn niet goedkoop, een nachtje begint bij €450 per nacht. Maar wat een speciale ervaring moet dat zijn!

Er zijn, zoals bij zoveel dingen, geen regels omtrent het gebruiken van het begrip ‘Boutique Hotel’ en hotels kunnen deze dus te pas en te onpas gebruiken zonder dat hierbij enige controle plaatsvindt. Best onhandig want dit maakt het allemaal niet makkelijker om het juiste hotel te vinden. Toch zijn er genoeg, vrij duidelijke, kenmerken van een boutique hotel.

Zelf slapen we er trouwens altijd graag. Zo hebben we de afgelopen jaren overzichten gemaakt van de leukste boutique hotels in onder andere Amsterdam, Utrecht en Den Haag en zullen er ongetwijfeld nog wel een aantal lijstjes volgen!

Wat is een boutique hotel?

Wat is een boutique hotel precies?

Het woord “Boutique” wordt nogal veel gebruikt tegenwoordig. Zo zijn er boutique sportscholen, boutique juicebars en boutique agencies. Niemand weet precies wat ze nou echt onderscheidt van de rest en dat zelfde probleem komen we ook wel tegen in de hotellerie. Wel staat vast dat een boutique hotel een hotel is met een speciale vibe. Iets waarmee het zich wel onderscheid van ‘normale’ hotels. We hebben een beetje onderzoek gedaan en hebben wat feiten en meningen voor je op een rij gezet.

Jaren 80

Volgens Jason Moskal, Global Vice President van het Indigo label van het bekende “Intercontinental” is het begrip “boutique” voor het eerst gebruikt in de jaren 80 bij het, nu gesloten, Morgans Hotel in New York. Een verblijf aan dit bijzondere hotel werd vaak omschreven als een bezoek aan een luxe kledingwinkel. Dus om z’n naam echt eer aan te doen moet een boutique hotel zorgen voor execptionele gastenervaring die wordt omringd door aandacht, kwaliteit en persoonlijkheid.

De boutique hotels van tegenwoordig hebben in de regel vaak een wat kleinere afmeting en een zeer aanwezige lokale persoonlijke touch. Deze kan behoorlijk afhangen van de locatie van het hotel overigens. “Boutique Hotels richten zich altijd op individuele gasten en staan bekend om persoonlijke en intieme service” zo zegt Moskal die uitlegt dat dit type hotel vaak ontworpen is om te blenden in de lokale omgeving en vooral lekker lokaal moet aanvoelen. “Ze zijn vaak een stuk kleiner waarmee een bepaalde persoonlijke en intieme vibe wordt geborgd. Hierdoor kunnen de hotelmedewerkers een veel persoonlijker ervaring aanbieden“.

Kenmerken van een boutique hotel:

Het is klein en knus: De meeste hotel-experts zijn het met elkaar eens dat een boutique hotel in de regel niet meer dan 100 kamers zou moeten hebben. Als het minder dan 10-15 kamers heeft valt het trouwens ook weer af want dan spreek je meestal van een hostal.

  • Het is klein en knus: De meeste horeca professionals zijn het erover eens dat een woning niet als een boetiek hotel mag worden beschouwd, maar niet veel groter dan 100 kamers. (Maar het is niet klein: als het minder dan 10 kamers is, is het geen boetiek hotel, maar een B&B of herberg.)
  • Het heeft een sterke persoonlijke vibe: Dankzij het kleine aantal kamers kan een boutique hotel vaak een hele persoonlijke service bieden. Iets dat grote hotels vaak niet lukt. De meeste boetiek hotels zijn op zoek naar een unieke inslag qua kamers en service en zullen er, meestal, alles aan doen om hun serviceniveau op het hoogste niveau te krijgen. Sommige grote ketens hebben ook boutique hotels in hun portfolio: Denk aan de Andaz hotels van Hyatt of de Edition Hotels van Marriott.
  • Het hotel heeft een eigenzinnige uitstraling: De meeste boetiekhotels hebben een moderne en eigentijdse uitstraling. De meeste hotels hebben dan ook luxe kamers maar zijn niet uitzinnig zoals je bijvoorbeeld bij de W-hotels veel ziet. De hotels en kamers zijn juist vaak wél voorzien van hele leuke unieke elementen waarmee ze hun eigen vibe extra benadrukken.
  • Je komt veel lokale elementen tegen: Veel boutique hotels zijn trots op de lokale cultuur van hun locatie en dit kom je dan ook relatief vaak tegen in de aankleding van de hotels. Tijdens je verblijf zul je dan ook niet snel vergeten waar je bent, iets dat veel zakelijke hotels van grote ketens vaak missen.
  • Het hotel richt zich op eten & drinken: Voor boutique hotels is het culinaire aanbod vaak een extra belangrijk focuspunt. Hou er dus rekening mee dat je in de meeste boetiekhotels uitstekend kunt eten en drinken. Er zijn zelfs boetiekhotels met restaurants waar de Michelinsterren aan de muur hangen.
  • Dieren zijn welkom: Doorgaans zijn boetiekhotels minder streng en zijn er minder regels. Dit is goed nieuws voor reizigers die graag hun hond meenemen; bij de meeste boutique hotels is dat geen probleem!

Een boutique hotel kun je ook makkelijk filteren op hotelzoekmachines zoals Trivago, Booking of Agoda. Heel handig om direct naar dit type hotels te switchen als jij jezelf een keertje wil verwennen met wat extra luxe tijdens je verblijf.





Verschillende soorten boutique hotels

Seven Hotel Parijs - Boutique Hotel

Seven Hotel Parijs / Booking.com

Hoewel boutique hotels in vele stijlen en maten van luxe en betaalbaarheid komen, delen ze allemaal wel een paar gedeelde eigenschappen. En of ze nou exclusief en hypermodern, historisch erfgoed zijn of een bijzondere mix van beide zijn, aandacht voor design en het aanbieden van extreem hoge persoonlijke service staan eigenlijk altijd centraal.

Zo ook in het prachtige en bijzondere Seven Hotel in Parijs waar unieke hotelkamers de gasten in hun eigen bizarre wereld trekken. Dankzij de vrijwel ongeevenaarde en bij vlagen bizarre inrichting en design van de hotelkamers zul je een overnachting in dit hotel nog heel lang bijblijven. Al was het maar omdat je slaapt in een uitstekend bed dat uit de muur lijkt te komen en boven de vloer van de kamer zweeft of gaat badderen in een zwevend bubbelbad.

Veneto Boutique Hotel Kreta

Veneto Boutique Hotel Kreta / Booking.com

Historische Boutique Hotels

Historische boutique hotels zijn het volledige tegenovergestelde van al die moderne en strakke fratsen die je in bijvoorbeeld Parijs zult tegenkomen. Dit soort boutique hotels zijn gevestigd op historische locaties, in oude panden en hebben vaak een sterke link met hun geschiedenis en lokale erfgoed. Ondanks het feit dat dit soort hotels vaak al erg oud zijn, hoef je als gast niet te vrezen voor het inleveren van comfort.

Veel van dit soort historische boutique hotels bieden namelijk uitstekende kwaliteit vol grandeur en luxe aan waarbij de magie van het verleden omarmd wordt met de handigheid van de moderne tijd. Zo ook in het prachtige Veneto Boutique Hotel op Kreta, dat huist in een 14e eeuws gebouw of het leuke De Toren boutique hotel in Amsterdam dat gevestigd is in een aantal oude herenhuizen langs de grachten. Nog een Nederlandse topper is het beroemde Hotel des Indes, een luxe 5-* boutique hotel in Den Haag. Dit soort hotels vallen perfect in de categorie ‘boutique‘ zonder dat je ook maar een seconde hoeft te twijfelen over de kwaliteit van je verblijf.

Tegenwoordig zien we ook de trend van oude gevangenissen die worden verbouwd tot gevangenishotel. Vaak zijn dit oude complexen met hun roots tot soms diep in de 18e eeuw!

Bambu Indah Boutique Hotel

Bambu Indah Boutique Hotel / Booking.com

Rustieke Boutique Hotels

In de afgelopen dertig jaar zijn er ook veel rustieke boutique hotels bijgekomen waarmee overnachten op het platteland of in de vrije natuur een behoorlijke impuls gekregen heeft. Denk in het geval van dicht bij huis eens aan de bekende Agriturismos in bijvoorbeeld Toscane. Een goed voorbeeld van een mooi rustiek boutique hotel dat wat verder ligt is het Bambu Indah Hotel in Ubud op Bali.

Gasten van dit prachtige hotel worden tot in de puntjes verwend en voorzien van unieke slaapkamers, persoonlijk samengestelde menu’s en een ongelooflijke unieke vibe van Bali. Chic, luxe en prachtig ingerichte hotelkamers in combinatie met een bizar mooie locatie en een goed restaurant maakt dat dit een prachtig voorbeeld is van een boutique hotel in de natuur.

Generator Boutique Hotel Parijs

Generator Boutique Hotel Parijs / Booking.com

Boutique Hostels

Hoewel de gangbare gedachte is dat boutique hotels alleen maar in het duurdere segment te vinden zijn, is dit niet juist. Tegenwoordig is er ook low-cost boutique chic te boeken. Goedkoop overnachten met de vibe van hostels maar met alle voordelen van een boutique hotel.

Een heel goed voorbeeld van zo’n boutique hostel is de Generator keten. Met locaties in de meeste grote en bekende steden bieden ze trendy, hippe maar zeer betaalbare overnachtingen op boutique niveau. Vol designelementen, slimme en moderne snufjes en met de persoonlijke aandacht die je bij elk ander boutique hotel ook kunt verwachten.

Grace Hotel Santorini

Grace Hotel Santorini / Booking.com

Luxe boutique hotels

Op 180 graden in dit spectrum zijn de over-de-top luxe boutique hotels te vinden waar gasten werkelijk alles kunnen verwachten. Hotels in deze klase worden gekenmerkt door luxe die veel verder gaat dan die je in een normaal 5-sterren hotel zou kunnen verwachten: 100% persoonlijke begroeting (elke hotelmedewerker weet wie je bent en wat je voorkeuren zijn), extreme privacy (privé stranden) en unieke locaties die je alleen maar in films kunt verwachten. Uber exclusieve zwembaden (inclusief poolparties), michelinrestaurants en andere gekkigheid.

Hotels van dit caliber zul je in Nederland niet vinden. Wel op hele exclusieve locaties als Capri, Cinque Terre, Santorini, Mykonos en op veel andere mooie plekken op de wereld.

The Yeatman Hotel

The Yeatman Hotel / Booking.com





Voorbeelden van leuke boutique hotels in Nederland:

In Nederland zijn genoeg leuke boetiek hotels te vinden. Inmiddels hebben we al een flink aantal hotels bezocht en daarvan willen we je natuurlijk de aller-leuksten niet onthouden. Onze favoriete boetiek hotels in Nederland:

  • Hotel New York – Rotterdam: Hotel New York is een van dé klassiekers van Rotterdam en ligt op de Kop van Zuid. Vroeger was dit het kantoor van de roemruchte en wereldberoemde Holland Amerika Lijn en tegenwoordig huisvest het een prachtig hotel vol klassieke elementen! En dankzij de bijzondere kamers (Directiekamer of in een torenkamer) wordt het een overnachting om nooit meer te vergeten.
  • Hotel The Dutch – Maastricht: Behalve een boutique hotel is Hotel The Dutch in Maastricht ook een design-hotel. Dit komt terug in de bijzondere aankleding van de kamers vol speelse en unieke elementen. De bar staat in Maastricht bekend als eentje met de lekkerste cocktails; een absolute hotspot dus!
  • Hotel The Roosevelt – Middelburg: Een weekendje Middelburg is altijd een goed idee. In een luxe suite in het The Roosevelt in het centrum van Middelburg ga je een adembenemende nacht tegemoet. Je kunt trouwens heerlijk eten in het aangrenzende restaurant zodat je behalve lekker slapen ook geniet van een culinair hoogtepunt.
  • Hotel The Duke – Den Bosch: Aan dé straat van Den Bosch, de Korte Putstraat, vindt je dit prachtige hotel. Het is gevestigd in een voormalig postkantoor en deze elementen kom je dan ook overal in het hotel tegen. Hier ga je geweldig lekker slapen op de zachte bedden en ontbijten als een koning.
  • La Paulowna – Den HaagAan het Anna Paulownaplein vind je het mooie La Paulowna hotel dat in een oud bankgebouw huisvest. Het is een lekker modern hotel in het hart van Den Haag en een uitstekende keuze als je een leuk en bijzonder hotel zoekt.

 

Ingmar

Ingmar heeft de afgelopen tien jaar verschillende grote reisbedrijven, blogs en websites opgericht en is een van dé reis en toerisme autoriteiten van Nederland. Ook WaarOvernachtenIn.nl is door hem opgericht in 2018. Dankzij de duizenden trips en reizen die hij inmiddels heeft gemaakt schrijft hij over zijn ervaringen, avonturen en kennis. En daar pluk jij als lezer van WaarOvernachtenIn dan ook zeker de vruchten van! Lees meer over ons.