Het verschil tussen een hotel en een motel

Als je op reis bent heb je onderweg behoefte aan een plek om te overnachten. Tegenwoordig zijn de opties op de meeste plekken in de wereld behoorlijk ruim; je kunt terecht in hotels, hostels, bed & breakfasts, campings en veel meer. Toch kiezen de meeste reizigers voor een van de 2 bekendste soorten: Hotels of Motels. Veel mensen vragen zich af wat het verschil is tussen een hotel en een motel. In dit artikel verklaren we de verschillen

Lees ook deze Hotel Essentials:

Zo boek je je hotel het goedkoopste
Wat is een boutique hotel?
Wat betekenen logies, half en vol pension en all inclusive?
Wat is het verschil tussen een ‘Double’ en ‘Twin’ room?
Wat is een hostel?
Wat betekenen hotel sterren?

De definities

Het woord ‘Hotel‘ komt uit 1765 en is ontstaan uit een Frans woord dat een etablissement omschreef dat zorgdroeg voor maaltijden, overnachtingen en wassen. Waar het eerste hotel ter wereld stond is lastig te omschrijven; het concept van overnachtingen, eten en wassen was immers al in de Middelleeuwen een begrip, toen ridders en handelaren op reis gingen.

Het eerste gebruik van het woord ‘Motel‘ is pas ergens in de jaren 20 van de vorige eeuw opgedoken. Het woord Motel is een mix van de woorden hotel en motor en omschrijft een plek langs een autoweg waar verschillende elementen die ook in een hotel te vinden zijn. Het is een typisch Amerikaans fenomeen en is dan ook vooral op dit continent te vinden.

Dankzij handige filterfuncties bij bijvoorbeeld Trivago kun je tegenwoordig specifiek op dit type accommodatie zoeken!

Met de auto op pad is immers een geweldige manier om de wereld te ontdekken. En door je autoverzekering vergelijken kun je ook erg veel geld besparen die je wer kunt uitgeven aan je volgende roadtrip. Want langs een motel ga je in dat geval waarschijnlijk wel komen. Het berekenen van je autoverzekering gaat trouwens echt super makkelijk.

Tegenwoordig zijn er ook in Europa en op andere plekken in de wereld Motels te vinden, al worden ze zelden zo genoemd. Er zijn echter behoorlijke verschillen tussen hotels en motels.Het gebouw

Een belangrijk verschil tussen hotels en motels is de manier waarop deze gebouwd zijn. Hotels kunnen enorm zijn en honderden kamers, over verschillende verdiepingen, aanbieden. Motels staan bekend om hun kleinschaligheid en hebben meestal maximaal 2 verdiepingen die vaak rechtstreeks verbonden zijn aan een parkeerplaats. De parkeerplaats is dan ook een essentieel element bij elk motel; je dient er veilig en makkelijk te kunnen parkeren zodat je de volgende dag je weg kunt vervolgen. Parkeren is bij motels dan ook altijd gratis en onderdeel van de prijs die je voor je overnachting betaald.

Hotels zijn vaak wat luxer qua bouw en voorzien van een mooie en nette afwerking terwijl motels juist stukken praktischer zijn en vaak niet mooi te noemen zijn (wij vinden ze overigens super functioneel!).

Wat is het verschil tussen een hotel en een motel2 Wat is het verschil tussen een hotel en een motel2

Het personeel

In motels werken meestal veel minder mensen dan in een hotel. Vaak zijn het kleine familiebedrijven en wordt de receptie, het schoonmaken en het onderhoud allemaal door 1 familie gedaan. In andere gevallen hebben motels vaak een kleine receptie met 1 of 2 medewerkers en komt er 1 keer per dag een schoonmaker om de kamers te verschonen. Gangbaar voor motels is ook dat de kamer maar 1 keer per verblijf wordt schoongemaakt.

In een hotel is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Zelfs in de wat simpeler hotels is vaak roomservice, een concierge, iemand om je te helpen met je koffers, een duty manager en kun je nog veel anderen tegenkomen (afhankelijk van de grootte en het aantal sterren). Dit is ook de reden dat hotels praktisch altijd groter en massaler zijn opgezet dan motels.

De voorzieningen

Wat betreft de voorzieningen is het vrij simpel: In hotels is veel meer te vinden dan in motels. Denk hierbij aan een gym, een spa, 1 of meerdere restaurants, massage’s en andere leuke fratsen. Uiteraard is dit sterk afhankelijk van het aantal sterren dat je boekt; maar vanaf 3 sterren ga je het verschil ten opzichte van een motel wel echt merken.

Motels hebben overigens vaak prima kamers en als je geluk hebt is er ook een zwembad aanwezig: zeker in de warmere plekken van de USA hebben de meeste motels wel een outside pool.

Waarom je prima voor een motel kunt kiezen

We hebben nagenoeg alleen maar positieve ervaringen met een hostel. Tijdens onze reizen door de Verenigde Staten hebben we, zéker als we onderweg waren, veel gebruik gemaakt van deze type accommodaties. De kamers zijn vaak groot, voorzien van prima zachte bedden en hebben goede badkamers. Er is genoeg ruimte voor wat koffers, er is altijd airconditioning, een enorme koelkast en genoeg stopcontacten om alles op te laden.

Voor ons is de grootste upside van het overnachten in motels dat je de auto voor de deur zet en je kunt vertrekken wanneer jij dat wilt. Meestal liggen de motels aan de rand van de stad en dat is, bij kleinere plaatsen in de USA, een prima locatie om te overnachten. Je pakt dan een Uber (of je eigen auto) naar het centrum als je ‘s avonds wat wil gaan eten of een borrel wil doen. En na een goede nacht stap je ‘s ochtends na het ontbijt (meestal beschikbaar in het motel) in je auto en ben je in no-time terug op de weg.

Ingmar

Ingmar heeft de afgelopen tien jaar verschillende grote reisbedrijven, blogs en websites opgericht en is een van dé reis en toerisme autoriteiten van Nederland. Ook WaarOvernachtenIn.nl is door hem opgericht in 2018. Dankzij de duizenden trips en reizen die hij inmiddels heeft gemaakt schrijft hij over zijn ervaringen, avonturen en kennis. En daar pluk jij als lezer van WaarOvernachtenIn dan ook zeker de vruchten van! Lees meer over ons.