Slapen in een gevangenis. Een bijzondere overnachting!

Gevangenishotels, we zien ze steeds meer verschijnen in Nederland! De cel van een zware jongen is niet een plek waar je voor je plezier gaat overnachten. Toch zijn er in Nederland een flink aantal leuke gevangenis hotels te vinden. Deze oude cellencomplexen, huizen van bewaring of gevangenissen zijn omgetoverd tot een super leuke plek om de nacht door te brengen. Overigens wel een stuk luxer en comfortabeler dan de mensen die hier vroeger zaten, en misschien wel het belangrijkste: Je deur hoeft niet op slot!

Slapen in een gevangenishotel Slapen in een gevangenishotel

Slapen in een cel, gevangenishotels in Nederland

De afgelopen jaren zijn er nogal wat gevangenissen in Nederland gesloten. Omdat we als volkje minder vaak vastzitten (écht waar) maar ook omdat veel oudere complexen vaak niet meer voldeden aan de eisen die tegenwoordig aan een gevangenis worden gesteld. Niet gek ook, want sommige gevangenissen in Nederland zijn in de 18e of 19e eeuw al gebouwd. Die zitten dus vol verhalen, historie en hebben de nodige charme (op hun eigen manier) en zijn daarom de perfecte basis voor een unieke overnachting.

De afgelopen jaren zijn een handvol van die oude gevangenissen verbouwd tot hotel. Een overnachting in een gevangenishotel is dan ook eentje die je lang zal bijblijven want in praktisch elk gevangenishotel zijn heel veel van de oude en originele elementen uit de oude tijd behouden gebleven: Grote metalen deuren, de indeling van de cellen of de luchtplaats bijvoorbeeld. Wel is er stevig aan het comfort gesleuteld en hoef je niet op een hard houten bedje te slapen of te leven van water en brood.

Slapen in een gevangenishotel Slapen in een gevangenishotel

Gevangenishotels in Nederland

Voor zover bekend zijn er in Nederland acht hotels die gevestigd zijn in een voormalige gevangenis. Buiten Nederland zijn er overigens nog veel meer te vinden, maar op deze pagina zetten we alleen de pareltjes in Nederland voor je op een rij. Uiteraard houden we onze ogen open naar nieuwe gevangenishotels en passen we deze pagina aan.

De leukste gevangenishotels van Nederland:

De Gevangentoren, Vlissingen.  |  Alibi Hostel, Leeuwarden.  |  Het Arresthuis, Roermond.  |  The Fallon, Alkmaar.  |  Hotel Oostereiland, Hoorn.  |  Huis van Bewaring, Almelo.  |  Hotel Bitter & Zoet, Veenhuizen.  |  Librijes Hotel, Zwolle.

De Gevangentoren, Vlissingen - Slapen in een gevangenis. Fotos Booking.com De Gevangentoren, Vlissingen - Slapen in een gevangenis. Fotos Booking.com

1. De Gevangentoren, Vlissingen.

Naar boven.

Vlissingen was samen met Middelburg een heel belangrijke plaats in de gouden eeuw, vooral voor de scheepvaart en wereldwijde operaties van de overheid en de VOC. Niet gek dus dat de VOC in deze havenstad een gevangenis had staan voor vervelende figuren en zeelui die zich niet aan de regels konden houden. In Vlissingen kwam je dan terecht in een toren die direct aan de Westerschelde stond. Makkelijk vanuit het schip het cachot in, zal de gedachte destijds wel geweest zijn.

Daar heb je tegenwoordig gelukkig profijt van want het gebouw is bewaard gebleven en sinds 1974 zelfs een rijksmonument geworden. Toen opende ook het restaurant op de begane grond haar deuren. Het restaurant en het terras zijn een geweldig plekje, want de schepen varen voor je neus voorbij en je hebt een prachtig uitzicht. Sinds kort is de bovenste verdieping in de oude gevangenistoren verbouw tot luxe suite en kun je hier de nacht doorbrengen.

Je hebt de beschikking over een heerlijk en comfortabel bed en hebt vanuit de ramen een waanzinnig uitzicht over Vlissingen en het water. En nog beter… vanaf het balkon is het pas écht genieten. Zonder twijfel is De Gevangenistoren in Vlissingen een van de leukste en meest bijzondere gevangenishotels in Nederland!

➜ Klik hier voor meer informatie en boeken.
Alibi Hostel Leeuwarden - Slapen in een kasteel - Fotos Booking.com Alibi Hostel Leeuwarden - Slapen in een kasteel - Fotos Booking.com

2. Alibi Hostel, Leeuwarden.

Naar boven.

De Blokhuispoort in Leeuwarden heeft van 1580 tot 2007 dienstgedaan als gevangenis en ligt midden in het centrum van de stad. Dit prachtige gebouw is eeuwenoud en heeft een roemruchte geschiedenis: In de oorlog was het de plek waar veel verzetsstrijders werden vastgezet en verhoord met als gevolg de legendarische overval op het huis van bewaring in 1944 waarbij het Friese verzet meer dan 50 gevangen genomen verzetsleden wisten te bevrijden.

Toen het complex in 2007 werd gesloten is het volledig verbouwd en opengesteld. Zo is er een expositieruimte gekomen, zitten er verschillende leuke winkels in, is er een creatieve broedplaats gekomen en is het eerste hostel van Leeuwarden hier geopend.

Het Alibi Hostel is een leuk en sfeervol complex met een brede keuze aan overnachtingemogelijkheden. Overnachten in een gevangeniscel is echter altijd inbegrepen in dit leuke gevangenishotel. De grootte en het aantal slapers in je cel is waar jij uit mag kiezen. Zo is er een cel voor 6 personen, voor 4 personen maar kun je ook een privé kamer voor twee personen boeken. Doordat de cellen vrijwel intact gebleven zijn, is de overnachting in dit hostel écht bijzonder.

➜ Klik hier voor meer informatie en boeken.
Het Arresthuis Roermond - Slapen in een gevangenis - Fotos Booking.com Het Arresthuis Roermond - Slapen in een gevangenis - Fotos Booking.com

3. Het Arresthuis, Roermond.

Naar boven.

Waar de skyline van Rotterdam tegenwoordig vol met hoge torens staat, is dat in Roermond een heel ander geval: De torens van Het Huis van Bewaring behoren tot de hogeren van de stad waardoor de gevangenis is uitgegroeid tot een bekende vertoning in de lokale skyline.

Tot 2007 is dit prachtige 19e eeuwse gevangeniscomplex daadwerkelijk in gebruik geweest als gevangenencomplex. Tegenwoordig huist er een boutique hotel van de Van der Valk keten waar je een geweldige overanchting in een oud kasteel kunt boeken.

De oorspronkelijke cellen zijn in oude staat behouden gebleven maar hebben een serieuze uprade gehad; prima luxe en comfortabel maar vol sfeer en historie. En juist die combinatie maakt het slapen in een gevangenis zo leuk en bijzonder. Met 105 kamers is het Arresthuis een vrij groot hotel geworden. En behalve de cellen, kun je ook slapen in allerlei andere ruimtes die voorheen door het gevangeniscomplex werden gebruikt.

Zo is de oude directeurskamer omgebouwd tot suite en is ook de ruimte waar advocaten en hun clienten overleg voerden omgetovered tot luxe hotelkamer. En in de hallen merk je aan alles dat het een oude gevangenis geweest is want met stalen deuren en tralies ontkom je daar niet aan!

Ee geweldige boutique overnachting in Roermond vol luxe en comfort en met een geweldige historie; een nachtje in het Arresthuis klinkt als de straf die we graag eens zouden krijgen!

 

➜ Klik hier voor meer informatie en boeken.
The Fallon Alkmaar The Fallon Alkmaar

4. The Fallon, Alkmaar.

Naar boven.

Midden in Alkmaar ligt hotel The Fallon. Een bekend gevangenishotel en al jaren een hele populaire spot voor liefhebbers van een bijzondere overnachting. Dit mooie en luxe 4-**** hotel behoort echt tot de boutique hotels want er is erg hard gewerkt om de perfecte fusion tussen historie en comfort te creeëren, en dat is behoorlijk goed gelukt!

Veel van de oude dingen uit de tijd dat dit een gevangenis was zijn namelijk behouden gebleven maar de cellen, die natuurlijk omgetoverd zijn tot hotelkamers, zijn prachtig ingericht met luxe bedden, veel voorzieningen en een eigen, luxe, badkamer. En hoewel de tralies nog voor de ramen zitten, ga je hier heerlijk ‘vastzitten’. Een weekendje cel in dit gevangenishotel is dan ook absoluut geen straf!

Behalve de prima kamers met bijzondere inrichting heeft The Fallon ook een goed restaurant inpandig. Geen smerige gevangenismaaltijden maar uitstekende gerechten. Al met al is The Fallon een van de leukere keuze’s wat betreft een bijzondere overnachting in Alkmaar.

➜ Klik hier voor meer informatie en boeken.
Hotel Oostereiland Hoorn Hotel Oostereiland Hoorn

5. Hotel Oostereiland, Hoorn.

Naar boven.

Wie wil slapen in een gevangeniscel moet eens naar het bajeshotel in Hoorn. De officiele naam van dit gevangenishotel is trouwens Hotel Oostereiland, vernoemd naar het eiland waarop de gevangenis ooit gebouwd is. Vroeger was het een bedelaarsgesticht, later werden er gevangenen gehuisvest. Tegenwoordig is het hele complex inclusief eiland een rijksmonument en is het omgebouwd tot een complex met een theather, bioscoop, kantoren en een hotel.

Het hotel ligt vlakbij het centrum van Hoorn en is daarmee super centraal gelegen. Het complex is prachtig verbouwd en telt 25 ‘cellen’ waarvan een aantal in de oude kelder en een aantal in een bijgebouw. De kamers zijn prachtig en super luxe ingericht.

➜ Klik hier voor meer informatie en boeken.
Huis van Bewaring Almelo Gevangenis hotel Huis van Bewaring Almelo Gevangenis hotel

6. Huis van bewaring, Almelo.

Naar boven.

Het Huis van Bewaring in het centrum van Almelo is een perfect voorbeeld van een geslaagd gevangenishotel! Voorheen was dit de plek waar verdachten hun tijd doorbrachten in afwachting van hun zaak of overplaatsing naar een echte gevangenis. Meer dan 70 jaar heeft dit gebouw dienst gedaan als huis van bewaring tot in 2004 hier een gevangenishotel opende.

Van de rijke historie als huis van bewaring is tijdens je overnachting in dit hotel nog van alles te merken. De authentieke gevangenissfeer is namelijk heel goed behouden gebleven. Zowel aan de buitenkant van het gebouw, waarbij je zonder de duidelijke borden niet zou weten dat er een hotel in dit gevangeniscomplex was gevestigd. Ook binnen merk je aan alles dat hier vroeger gevangen zaten: Tralies, grote metalen deuren en veel gebruik van bakstenen zorgen voor een unieke sfeer.

Maar geen zorgen: Het Huis van Bewaring is een echt boutique hotel en elke kamer is uniek ingericht. Elke kamer heeft dan ook een eigen verhaal, dat bij aankomst zal worden verteld. Bekende gevangenen, de historie van de cel en andere wetenswaardigheden maken je overnachting in deze oude gevangenis echt een groot feest.

➜ Klik hier voor meer informatie en boeken.
Hotel Bitter en Zoet Veenhuizen - Kasteelhotel - Fotos Booking.com Hotel Bitter en Zoet Veenhuizen - Kasteelhotel - Fotos Booking.com

7. Hotel bitter & zoet, Veenhuizen.

Naar boven.

Niet ver van het groene en mooie Appelscha ligt de voormalige strafkolonie Veenhuizen. Het was onderdeel van de Koloniën van Weldadigdheid, een project uit de 19e eeuw en was een plek waar je liever niet kwam te zitten. Het was geen echte gevangenis maar meer een heropvoedingscomplex. Toch kwam je hier eigenlijk nooit meer weg en werd je gedwongen om te verhuizen naar de regio. Het complex in Veenhuizen was het grootste complex van de 7 koloniën en was de plek waar veel klaplopers, bedelaars, landlopers en ander ‘gespuis’ werden neergezet en 24 uur werden bewaakt.

In 1953 stopten de koloniën met bestaan en werd een deel van het complex in Veenhuizen in gebruikgenomen als reguliere gevangenis. Toen ook dit stopte, werd het complex omgebouwd tot museum. Tegenwoordig is de strafkolonie in Veenhuizen een heel bijzonder en boeiend museum dat een uitstekend inkijkje geeft in hoe het er in deze ‘gevangenis‘ aan toe ging. En jij kunt slapen in een van die gevangenisgebouwen!

Het oude ziekenhuis van de kolonie is namelijk omgebouwd tot luxe hotel en ligt prachtig genesteld in het groen van Drenthe. Het hotel telt 15 kamers die van alle luxe en gemakken voorzien zijn. Overal is nog een knipoog terug te vinden van de historie maar op alle vlakken zit ‘t met genieten en relaxen wel goed. Er is een heel goed restaurant aanwezig vol lekkere gerechten uit de streek en met de fiets ontdek je de prachtige natuur zonder moeite.

Waar veel van de andere gevangenishotels op deze pagina vaak gevangeniscomplexen in steden zijn, is dit gevangenishotel uniek omdat het midden in de groene natuur van Drenthe ligt. Echt een van onze favorieten!

➜ Klik hier voor meer informatie en boeken.
Librijes Hotel, Zwolle - Overnachten in gevangenis - Fotos Booking.com Librijes Hotel, Zwolle - Overnachten in gevangenis - Fotos Booking.com

8. Librijes Hotel, Zwolle.

Naar boven.

In de hanzestad Zwolle is al sinds jaar en dag het Michelinsterrenrestaurant de Librije te vinden. Voor de echte fijnproevers is dit dan ook een plek om maximaal te genieten van heerlijke maaltijden. Sinds een aantal jaar is daar ook een hotel bijgekomen. Het hotel is bedoeld voor gasten van het restaurant, maar als je hier niet komt eten, mag je natuurlijk ook een overnachting boeken.

Librijes hotel is gevestigd in de oude vrouwengevangenis van Zwolle dat haar geschiedenis diep in de 19e eeuw vindt. Het is een prachtig oud gebouw waarin alle oude elementen uit de tijd dat het nog als gevangenis fungeerde zijn behouden: Grote stalen deuren, tralies en zelfs het cachot brengen een geweldige sfeer tijdens je overnachting in deze voormalige gevangenis.

Waar de dames in het verleden weinig luxe tot hun beschikking hadden, wordt je als gast bij Librijes hotel juist tot in de puntjes verzorgd en is alle luxe binnen handbereik. Uitstekende service, een super mooie kamer en, zoals je mag verwachten van een restaurant van deze orde, uitstekende catering.

➜ Klik hier voor meer informatie en boeken.