Wat is een boutique hotel?

Tegenwoordig zijn er nogal wat hotels te vinden die zichzelf een bijzondere extra stempel geven. Ook het begrip Boutique Hotel horen we steeds vaker voorbijkomen. Om alle discussie voor te zijn hebben we alle kenmerken van een écht boutique hotel onder elkaar gezet zodat jij mag kiezen of dat ‘niet zo heel bijzondere’ boutique hotel eigenlijk wel écht een boutique hotel is!

Wat is een boutique hotel?

Er zijn, zoals bij zoveel dingen, geen regels omtrent het gebruiken van het begrip ‘Boutique Hotel’ en hotels kunnen deze dus te pas en te onpas gebruiken zonder dat hierbij enige controle plaatsvindt. Best onhandig want dit maakt het allemaal niet makkelijker om het juiste hotel te vinden. Toch zijn er genoeg, vrij duidelijke, kenmerken van een boutique hotel.

 

Wat is een boetiekhotel?

Kenmerken van een boutique hotel:

Het is klein en knus: De meeste hotel-experts zijn het met elkaar eens dat een boutique hotel in de regel niet meer dan 100 kamers zou moeten hebben. Als het minder dan 10-15 kamers heeft valt het trouwens ook weer af want dan spreek je meestal van een hostal.

Het is klein en knus: De meeste horeca professionals zijn het erover eens dat een woning niet als een boetiek hotel mag worden beschouwd, maar niet veel groter dan 100 kamers. (Maar het is niet klein: als het minder dan 10 kamers is, is het geen boetiek hotel, maar een B&B of herberg.)

Het heeft een sterke persoonlijke vibe: Dankzij het kleine aantal kamers kan een boutique hotel vaak een hele persoonlijke service bieden. Iets dat grote hotels vaak niet lukt. De meeste boetiek hotels zijn op zoek naar een unieke inslag qua kamers en service en zullen er, meestal, alles aan doen om hun serviceniveau op het hoogste niveau te krijgen. Sommige grote ketens hebben ook boutique hotels in hun portfolio: Denk aan de Andaz hotels van Hyatt of de Edition Hotels van Marriott.

Het hotel heeft een eigenzinnige uitstraling: De meeste boetiekhotels hebben een moderne en eigentijdse uitstraling. De meeste hotels hebben dan ook luxe kamers maar zijn niet uitzinnig zoals je bijvoorbeeld bij de W-hotels veel ziet. De hotels en kamers zijn juist vaak wél voorzien van hele leuke unieke elementen waarmee ze hun eigen vibe extra benadrukken.

Je komt veel lokale elementen tegen: Veel boutique hotels zijn trots op de lokale cultuur van hun locatie en dit kom je dan ook relatief vaak tegen in de aankleding van de hotels. Tijdens je verblijf zul je dan ook niet snel vergeten waar je bent, iets dat veel zakelijke hotels van grote ketens vaak missen.

Het hotel richt zich op eten & drinken: Voor boutique hotels is het culinaire aanbod vaak een extra belangrijk focuspunt. Hou er dus rekening mee dat je in de meeste boetiekhotels uitstekend kunt eten en drinken. Er zijn zelfs boetiekhotels met restaurants waar de Michelinsterren aan de muur hangen.

Dieren zijn welkom: Doorgaans zijn boetiekhotels minder streng en zijn er minder regels. Dit is goed nieuws voor reizigers die graag hun hond meenemen; bij de meeste boutique hotels is dat geen probleem!

Een boutique hotel kun je ook makkelijk filteren op Trivago. Heel handig om direct naar dit type hotels te switchen.

Voorbeelden van leuke boutique hotels in Nederland:

In Nederland zijn genoeg leuke boetiek hotels te vinden. Inmiddels hebben we al een flink aantal hotels bezocht en daarvan willen we je natuurlijk de aller-leuksten niet onthouden. Onze favoriete boetiek hotels in Nederland:

Hotel New York – Rotterdam: Hotel New York is een van dé klassiekers van Rotterdam en ligt op de Kop van Zuid. Vroeger was dit het kantoor van de roemruchte en wereldberoemde Holland Amerika Lijn en tegenwoordig huisvest het een prachtig hotel vol klassieke elementen! En dankzij de bijzondere kamers (Directiekamer of in een torenkamer) wordt het een overnachting om nooit meer te vergeten.

Hotel The Dutch – Maastricht: Behalve een boutique hotel is Hotel The Dutch in Maastricht ook een design-hotel. Dit komt terug in de bijzondere aankleding van de kamers vol speelse en unieke elementen. De bar staat in Maastricht bekend als eentje met de lekkerste cocktails; een absolute hotspot dus!

Hotel The Roosevelt – Middelburg: Een weekendje Middelburg is altijd een goed idee. In een luxe suite in het The Roosevelt in het centrum van Middelburg ga je een adembenemende nacht tegemoet. Je kunt trouwens heerlijk eten in het aangrenzende restaurant zodat je behalve lekker slapen ook geniet van een culinair hoogtepunt.

Hotel The Duke – Den Bosch: Aan dé straat van Den Bosch, de Korte Putstraat, vindt je dit prachtige hotel. Het is gevestigd in een voormalig postkantoor en deze elementen kom je dan ook overal in het hotel tegen. Hier ga je geweldig lekker slapen op de zachte bedden en ontbijten als een koning.

La Paulowna – Den HaagAan het Anna Paulownaplein vind je het mooie La Paulowna hotel dat in een oud bankgebouw huisvest. Het is een lekker modern hotel in het hart van Den Haag en een uitstekende keuze als je een leuk en bijzonder hotel zoekt.