Wat is het verschil tussen een ‘Double’ en ‘Twin’ room?

Regelmatig krijgen we de vraag wat je nou eigenlijk boekt als je een double of twin kamer boekt. Het antwoord op die vraag is makkelijk, en daarom gaan we ook nog wat uitgebreider in op de achtergrond van deze twee termen zodat je direct leert wat het verschil is tussen een Double en een Twin room.

Lees ook deze Hotel Essentials:

Zo boek je je hotel het goedkoopste
Wat is een boutique hotel?
Wat betekenen logies, half en vol pension en all inclusive?
Wat is het verschil tussen een hotel en een motel?
Wat is een hostel?
Wat betekenen hotel sterren?

Bij het boeken van je hotelkamer kun je vaak kiezen uit een twin of een double room. In beide gevallen gaat het gevoelsmatig om kamers die voor 2 personen geschikt zijn, en dat klopt. Toch zit er een enorm verschil in deze twee kamertypes. In het handboek voor de hotelier staat de double room omschreven als “Een kamer, voorzien van 1 bed voor maximaal 2 personen, geschikt voor gehuwden en anders gebonden, die graag samen vertoeven“.Wat is het verschil tussen een Double en een Twin kamer?

  • Wat is een Double Room? Een ‘Double room‘ heeft 1 bed dat voor twee personen geschikt is. Vaak een king of queen-size bed.
  • Wat is een Twin Room? Een ‘Twin room’ heeft 2 – 1 persoons-bedden, met een rand ertussen dus.
  • Wat is een Triple Room? Een ‘Triple room‘ is geschikt voor 3 personen en kan zowel 3 – 1 persoons-bedden bevatten als 1 eenpersoonsbed en een king of queen-size bed.
  • Wat is een Quadruple Room? Een ‘Quadruple room’ is een kamer die geschikt is voor 4 personen en kan zowel 2 king of queensize bedden bevatten als een combinatie van verschillende bedden.

De kansen op een kamerupgrade zijn een stuk hoger wanneer je een double room boekt. Waarom? Omdat de indeling van de meeste hotelkamers op basis van een double room is. Dit komt omdat de meeste mensen die reizen als koppel reizen en het fijn vinden om in hetzelfde bed, zonder gleuf, te slapen.

Twinbed Twinbed

Twin rooms

Bij een twinroom slaap je altijd op een 1-persoonsbed. Een twinkamer kan overigens ook voor 3, 4 of zelfs meer personen geschikt zijn. Het onthouden van een twinroom is makkelijk: De kamer is minimaal voorzien van een tweelingbed: 2 bedden die op elkaar lijken dus; altijd losse bedden.

Hotels kiezen ervoor om twin kamers aan te bieden omdat deze enerzijds perfect te verkopen zijn als kamers voor stellen of koppels, die ook (lees: liever) in een double room zouden zitten, maar anderzijds ook aan te bieden zijn als kamers voor mensen die liever niet bij elkaar in hetzelfde bed slapen. Optimale flexibiliteit voor het hotel, dus.Double rooms

Doublerooms zijn ook makkelijk te onderscheiden van twins. Bij een double-room heb je namelijk altijd een bed dat voor 2 personen geschikt is. Qua afmetingen is er, vooral in de Verenigde Staten, nog onderscheid te maken tussen een queen en een kingsize bed. Waarbij het queenbed wat kleiner is dat een king.

Kamertypes in verschillende landen

Het kan per land of regio verschillen wat voor soort bed je in je kamer kunt verwachten. Toch zijn er regionale verschillen en wordt het begrip Double of Twin room nog niet altijd overal even helder geïntepreteerd. Een paar opvallende zaken:

  • In de Verenigde Staten zijn double rooms vaak voorzien van twee queensize bedden. Wees dus niet verbaasd als je een kamer tegenkomt waarin 2 grote bedden te vinden zijn (wellicht zijn het dan twin kamers voor mensen die graag in hun eentje op een héél groot bed slapen).
  • In landen rondom de Middellandse Zee (zoals Italië, Spanje en Portugal) is 1 queensize bed (een twijfelaar) soms een double en kan het een knus bedje worden als je met z’n tweeën in dat bed wil overnachten.
  • In Aziatische landen (Dit hebben we in Thailand meegemaakt) krijg je soms 2 eenpersoonsbedden met een dun topmatras voor 2 personen erbovenop. Hierdoor kan een gat ontstaan. Niet super fijn maar te voorkomen door iets tegen het bed te zetten om schuiven te voorkomen.

Ingmar

Ingmar heeft de afgelopen tien jaar verschillende grote reisbedrijven, blogs en websites opgericht en is een van dé reis en toerisme autoriteiten van Nederland. Ook WaarOvernachtenIn.nl is door hem opgericht in 2018. Dankzij de duizenden trips en reizen die hij inmiddels heeft gemaakt schrijft hij over zijn ervaringen, avonturen en kennis. En daar pluk jij als lezer van WaarOvernachtenIn dan ook zeker de vruchten van! Lees meer over ons.