Wat betekenen logies, half en vol pension en all inclusive?

Logies, halfpension en volpension en All Inclusive zijn termen die je vaak ziet staan als je een vakantie of hotel gaat boeken. Het zijn typische ‘reisindustrie‘ termen en worden heel veel gebruikt. Iedereen die in de reisbranche werkt kan je dan ook precies vertellen wat de betekenis is van half en vol pension, logies en all inclusive. In deze blog leggen we de verschillen graag nog eens naast elkaar zodat je hier in de toekomst je voordeel mee kunt doen en niet voor eventueel vervelende verrassingen komt te staan. Er zitten namelijk nog wel aardig wat verschillen tussen de verschillende termen, zelfs tussen landen!

Verzorgingstypes

De term verzorging is in de reisbranche al zo oud als de weg naar Rome. De herkomst van dit specifieke woord is niet duidelijk, maar het is de manier waarop je makkelijk kunt zien wat je tijdens je overnachting in een hotel kunt verwachten.

De eerste voorzieningen die we als hotel kunnen typeren verschenen in de 11e en 12e eeuw in Europa en waren erop gericht om reizigers onderdak te bieden tijdens lange reizen. Het aanbod bestond uit ‘pension’ dat in verschillende gradaties kwam, afhankelijk van de keuze van de reiziger. Een vol pension betekende simpelweg dat de reiziger alles kreeg (vol). Volgens de overlevering is dit de bron van de term ‘pension’ in het Nederlands.

Half of vol-pension als upsell

Hotels maken nog steeds gebruik van dit soort upsells op hun kamer. Als eerste helpt het hotels bij het plannen van hun operatie, personeel en geeft het een goede indicatie van hoeveel ze moeten inkopen voor hun keuken. Daarnaast is het een interessante manier om wat extra geld te verdienen aan gasten en is het ook gewoon een service.

Hotels in steden zullen wat meer gericht zijn op logies met ontbijt terwijl resorts en hotels die wat meer ‘leisure based’ zijn juist graag wat meer services aanbieden. Dit zie je heel helder terug in hotels en resorts in vakantiegebieden. Ook in wintersporthotels komen half en volpension veel voor. Een all inclusive wintersport bestaat wel, maar is best zeldzaam.

Inhoudsopgave

Overzicht van termen  |  Wat is logies?  |  Wat is halfpension?  |  Wat is volpension?  |  Wat is all-inclusive?

Lees ook deze Hotel Essentials:

Zo boek je je hotel het goedkoopste
Wat is een boutique hotel?
Wat is het verschil tussen een double en een twin room?
Wat is het verschil tussen een hotel en een motel?
Wat is een hostel?
Wat betekenen hotel sterren?

Wat is All Inclusive? Wat is All Inclusive?

Overzicht van termen – Wat krijg je waarbij?

Naar boven.

De specifieke termen vliegen je om de oren en het kan best verwarrend zijn om erachter te komen wat je nou precies kunt verwachten als je een bepaald type verzorging boekt.

Daarbij komt ook nog eens dat vol pension in het buitenland vaak een heel andere naam heeft en soms zelfs op een andere manier wordt ingevuld. Daarom kun je in onderstaande overzicht zien wat je kunt verwachten per type verzorging, en hebben we ook de Engelse naam en de gebruikelijke afkorting erbij gezet.

Dit is wat je kunt verwachten:

  • Logies (LG): Dit is de meest basale vorm van verzorging en bestaat uit niets meer dan de overnachting. Je hebt bij dit type verzorging geen maaltijden of dranken inbegrepen.
  • Logies met ontbijt (LO): In het Engels Bed & Breakfast genoemd. Behalve een overnachting krijg je ook een ontbijt geserveerd op de ochtend na je overnachting.
  • Half pension (HP): In het Engels Half Board genoemd, is de verzorging die behalve de overnachting en een ontbijt ook een diner voorziet. Het diner geldt in de regel op de dag van aankomst.
  • Vol pension (VP): In het Engels Full Board genoemd. Dit is een overnachting met ontbijt, lunch en diner.
  • All Inclusive (AI): Bij All Inclusive zijn behalve de specifieke maaltijden ook alle hapjes, snacks en drankjes inbegrepen in de verzorging.
    • Ultra All Inclusive: Een upgrade op de normale All Inclusive waarbij vaak extra luxe en premium producten, maar ook activiteiten bij de verzorging zijn inbegrepen.
Wat is half pension? Wat is half pension?

Wat is logies?

Naar boven.

Logies is de meest basale vorm van verzorging die je kunt boeken. Het omvat alleen een overnachting, en verder geen extra’s in de vorm van maaltijden.

Hoewel bij logies geen ontbijt, lunch of diner is inbegrepen, kan het voorkomen dat er wel een paar vormen van maaltijden worden aangeboden door het hotel. Zo bieden de meeste hotels wel een paar gratis flessen water op de kamer aan, is er koffie & thee en is soms zelfs de gevulde minibar inbegrepen.

Logies & ontbijt

De meest voorkomende verzorging die door mensen wordt geboekt is zonder twijfel ‘logies en ontbijt’. Dit is de meest bekende en ook wel simpele variant.

Bij logies & ontbijt krijg je, zoals de naam al zegt, een overnachting en een ontbijt. Het ontbijt dat nuttig je meestal in de ochtend ná je overnachting. Het ontbijt kan zowel in buffetvorm als op basis van a la carte worden aangeboden.

Wat is logies? Wat is logies?

Wat is half-pension?

Naar boven.

Half pension is een van de meest voorkomende vormen van verzorging in hotels. Als je een kamer boekt op basis van half pension (of half board in het Engels) dan krijg je ontbijt en diner als onderdeel van je verzorging. In sommige landen kun je kiezen en mag je per dag aangeven of je juist lunch of diner wil doen. In de meeste gevallen is half pension echter altijd ontbijt + diner.

In grotere hotels bestaat het half pension aanbod uit een buffet. Dat geldt voor het ontbijt en het diner die beide in buffetvorm worden aangeboden. Het kan goed zijn dat voor het avondeten niet elke dag hetzelfde buffet beschikbaar is, en dat het hotel ervoor kiest om een wisselend aanbod te serveren.

In kleinere hotels kan het voorkomen dat je ontbijt wel als buffet wordt aangeboden maar dat het diner wordt uitgeserveerd. Soms is het een kwestie van ‘eten wat de pot schaft’ en soms is er een keuze uit een aantal verschillende menu’s die per dag veranderen.

Drankjes bij half pension

Drankjes zijn bij half pension vaak deels inbegrepen. Bij het ontbijt kun je meestal zoveel water, sap, koffie of thee drinken als je wil (en in dure hotels is er natuurlijk champagne).

Bij het diner ligt het vaak anders: Meestal is 1 drankje inclusief. Dat kan fris, bier of wijn zijn. Soms zijn drankjes altijd exclusief en dien je deze te betalen. Soms kun je juist meerdere drankjes bestellen tijdens het diner als onderdeel van half pension.

Waarom half pension boeken?

Half pension is heel geschikt voor mensen die het hotel of resort overdag verlaten maar in de avond terugkomen voor het avondeten. Ook als je geen zin hebt om steeds op zoek te gaan naar een restaurant in de buurt van het hotel of wanneer het aanbod van restaurants beperkt is, is half-pension een goede invulling.

En als je weet dat je geen grote eter bent en het ook zonder de drie grote maaltijden wel redt, is half pension een slimme invulling van je verzorging. Als je er echter voor kiest om dan toch die lunch mee te pakken, dan kan deze keuze wel wat duurer uitpakken.

De meeste hotels zijn vrij flexibel wanneer het aankomt op half pension. Zo is er vaak een snack menu voor gasten beschikbaar die overdag toch nog wat willen knabbelen maar geen volledige maaltijd willen. Dit is natuurlijk vooral een verdienmodel voor hotels, want die snacks zijn niet gratis!

Wat is vol pension? Wat is vol pension?

Wat is vol-pension?

Naar boven.

Vol pension is een uitgebreidere versie dan half pension en omvat zowel het ontbijt, het diner maar ook de lunch in het hotel. Vol pension wijkt erg af van all inclusive, want daarbij is alles inclusief terwijl bij vol pension echt alleen de drie maaltijdmomenten zijn inbegrepen.

In grotere hotels worden de verschillende maaltijden vaak in buffetvorm aangeboden terwijl kleinere hotels juist a la carte of met een vast menu werken. Ook op cruiseschepen en bij wintersport komt vol pension relatief vaak voor als verzorgingstype.

Net als bij half pension, zijn bij vol pension de drankjes vaak niet volledig inclusief. Soms 1 drankje bij lunch en avondeten, soms helemaal niets. Soms bieden hotels ook een drankenpakket aan wat je dan kunt bijbestellen. Je verzorgingspakket begint dan aardig op All Inclusive te lijken, maar is het niet (daarover straks meer).

Waarom vol pension boeken?

Vol pension is vooral een populaire vorm van catering voor vakantiegangers die al weten dat ze tijdens hun verblijf voornamelijk in het hotel zullen blijven en daar ook zullen eten. Het feit dat je niet meer na hoeft te denken over alle hoofdmaaltijden kan veel rust geven.

Toch kan het ook een onhandige keuze zijn als je meer buiten de deur bent dan verwacht. Je hebt immers wel betaald voor de lunches maar pakt deze maar zelden mee. Denk dus goed na voor je kiest voor een hotel met vol pension als board.

RIU Vallarta Mexico Infinity Pool RIU Vallarta Mexico Infinity Pool

Wat is all-inclusive?

Naar boven.

All Inclusive heeft natuurlijk maar weinig uitleg nodig want de naam zegt je precies wat je kunt verwachten als je voor dit type verzorging kiest.

Bij All Inclusive is namelijk alles inbegrepen: Ontbijt, lunch & diner, maar ook snacks en alle drankjes: Van sap tot cocktails en soms zelfs luxe likeuren. Daarnaast kun je in de meeste all inclusive resorts ook gebruik maken van alle voorzieningen zodat je echt zorgeloos op pad kunt en nergens meer over na hoeft te denken.

Het grote verschil tussen all inclusive en volpension is dus het feit dat de verzorging zich niet beperkt tot de hoofdmaaltijden maar ook snacks en alle drankjes zijn inbegrepen. Ook op cruises is vaak een all inclusive pakket beschikbaar.

Ultra all inclusive?

Er is óók nog een upgrade van all inclusive, namelijk de Ultra All Inclusive formule. Hierbij is behalve alle maaltijden en drankjes en de meeste voorzieningen ook toegang tot wellness, spa, massages en allerlei andere premium services inbegrepen. Vaak zijn bij Ultra All Inclusive ook duurdere merken drankjes beschikbaar.

Ingmar

Ingmar heeft de afgelopen tien jaar verschillende grote reisbedrijven, blogs en websites opgericht en is een van dé reis en toerisme autoriteiten van Nederland. Ook WaarOvernachtenIn.nl is door hem opgericht in 2018. Dankzij de duizenden trips en reizen die hij inmiddels heeft gemaakt schrijft hij over zijn ervaringen, avonturen en kennis. En daar pluk jij als lezer van WaarOvernachtenIn dan ook zeker de vruchten van! Lees meer over ons.