Top 5 meest bijzondere duurzame hotels

Klimaatverandering is de laatste jaren een steeds relevanter wordend onderwerp geworden. Steeds meer mensen, bedrijven en overheden worden klimaatbewust en passen haar levensstijl of missie aan. Ook de toerismebranche is een steeds milieubewuster wordende bedrijfstak.

Hierdoor worden onder andere ook hotels steeds milieubewuster. Niet alleen in het bouwen of de decoratie maar ook door het aanpassen van processen. Er zijn wereldwijd al enorm veel duurzame hotels te vinden. Deze hotels zijn te vinden op allerlei verschillende bestemmingen.

In dit artikel gaan we dieper in op de vijf meest bijzondere duurzame hotels ter wereld. Al deze hotels hebben onderscheidingen gekregen voor haar ecologische inzet.

1. Six Senses – Thailand

Six Senses is een wereldwijd opererende hotelketen en een van de pioniers van duurzame boutique hotels.  De hotelketen heeft onder andere vestigingen in Thailand, Portugal, Turkije en de Malediven. Sinds de oprichting in 1995 is Six Senses succesvol duurzaam operatief geweest.

Bewust zijn van het milieu zit al vanaf moment één verankerd in het DNA. Dit is dan ook direct terug te zien in de architectuur van de hotels, hier is de behoedzaamheid voor onze aardbol direct waarneembaar. De hotels lijken bijna één met de natuur en er wordt altijd rekening gehouden met de lokale bevolking en natuur.

Zo zijn de gebruikte materialen van de hotels en de bijbehorende inboedel voornamelijk duurzaam. Daarnaast heeft Six Senses een eigen spa merk en teelt het zelf levensmiddelen. Duurzamer ga je een hotel bijna niet vinden!

Een reis naar Thailand gaat vanuit Nederland eigenlijk altijd gepaard met een vliegreis. Ben jij nog op zoek naar een parkeerplaats bij de luchthaven van vertrek? Er vertrekken bijzonder interessante vluchten vanaf bijvoorbeeld Schiphol en Dusseldorf Airport. Via Vliegen en Parkeren kan je het parkeren bij Dusseldorf Airport vergelijken en reserveren. Verderop in het artikel vind je meer informatie.

2. Whitepod- Zwitserland

Het Whitepod hotel is een zeer uniek hotel, gelegen middenin de Zwiterse Alpen. Hier kan je jouw Alpenvakantie of wintersportvakantie op een zeer unieke manier beleven. Dit komt niet alleen door de locatie maar ook door de architectuur van de zogeheten ‘pods’.

Je verblijft namelijk in een klein witte koepel, ook wel vergelijkbaar met de vorm van een iglo. Deze pods zijn vervaardigd uit duurzame materialen en maken gebruik van groene energie. Zo bestaat de verlichting in en rondom de pods enkel uit duurzame LED-lampen.

Het gaat echter nog een stap verder; de verwarming komt van eigen houtkachels die gestookt worden met lokaal geproduceerd hout. Als klap op de vuurpijl krijg je enkel lokaal bronwater zonder gebruik van plastic en zijn er meerdere waterbesparende elementen toegepast in iedere pod.

3. Proximity Hotel – Verenigde Staten

Het Proximity hotel gelegen in Greensboro (North Carolina) in de Verenigde Staten ziet er op het eerste gezicht niet uit als een duurzaam hotel. Achter de schermen wordt er echter zeer bewust omgegaan met het milieu en dit heeft dan ook geleid tot de beoordeling als LEED Platinum Green Hotel. Op het gebied van Leadership in Energy and Environmental is dit de hoogste mogelijke onderscheiding.

Dit duurzame karakter is voornamelijk terug te zien in het gebruik van groene energie. Op het dak bevinden zich maar liefst 100 zonnepanelen die onder andere het water in het hotel verwarmen. Daarnaast gebruikt het Proximity Hotel een zeer innovatief systeem dat energieverbruik opslaat om uiteindelijk hergebruikt te kunnen worden. Met recht dus een verdiende onderscheiding!

4. Campi ya Kanzi – Kenia

Campi ya Kanzi is een milieuvriendelijk vakantiekamp gelegen in Mtito Andei. Het kamp ligt tussen een aantal nationale parken en dit herleidt weer het duurzame karakter van het vakantiekamp. Campi ya Kanzi onderscheidt zichzelf als een duurzaam hotel dankzij het toepassen van groene energie maar is voornamelijk actief om de lokale wildlife en bevolking te ondersteunen.

De huisjes en algemene ruimtes zijn allen vervaardigd uit lokale producten en worden gemaakt door de lokale Maasai bevolking. Iedere bezoeker betaalt een fee van ongeveer € 100 per dag die gebruikt wordt om een lokale wildlife organisatie te ondersteunen.

Verder draait het hele kamp op zonne-energie en wordt regenwater opgeslagen en gefilterd om de lokale flora en fauna te ondersteunen. Afval wordt waar nodig gerecycled om zodoende zo min mogelijk te zorgen voor een negatieve invloed op de natuur.

5. Jean-Michel Cousteau – Fiji

Cousteau is wellicht een bekende naam. Dit was namelijk een wereldberoemde ontdekkingsreizigers én natuurbeschermer. De naam van het hotel weerspiegelt dan ook direct het karakter en persoon achter deze naam. Het Jean-Michel Cousteau gelegen in Fiji staat bekend om de milieuvriendelijke gedachtegang achter het runnen van het hotel.

Zo vindt je in de biologische tuin allerlei eigen gekweekte groenten zoals mango, ananas, kokos en guave. Daarnaast kunnen jongere gasten kiezen voor een educatief programma waarin de natuur en haar waarde worden benadrukt. Tot slot gebruikt het hotel spaarlampen en gecertificeerd duurzaam hout.

Extra tip: het boeken van je reis

Los van het Whitepod hotel in Zwitserland zijn alle bestemmingen het makkelijkst bereikbaar met het vliegtuig. Het is wellicht al bekend dat je vliegtickets eenvoudig online kunt vergelijken. Dit is tevens mogelijk met het parkeeraanbod bij de luchthaven van vertrek.

Bezoek simpelweg een platform als Vliegenenparkeren.nl, selecteer je luchthaven en je vertrek- en retourdatum. Vervolgens kan je de beschikbare parkeermogelijkheden vergelijken en direct de gewenste parkeerplaats reserveren. Je bespaart al snel tientallen euro’s met name wanneer je voor een lange periode op reis gaat!