Leeuwarden

Overnachten in Leeuwarden is geen straf! Van de culturele hoofdstad van 2018; Leeuwarden, zul je geen spijt krijgen! De Friese hoofdstad is klein, compact, knus en gezellig maar er is meer dan genoeg te doen om tijdens een weekend weg! Het vinden van een hotel in Leeuwarden is niet moeilijk; er zijn er namelijk genoeg te vinden in en rondom de stad. Van simpel tot luxe en van hartje centrum tot in een van de buitenwijken; het vinden van het juiste hotel in Leeuwarden gaat je zéker lukken met de suggesties op deze pagina.Waar overnachten in Leeuwarden?

Met zo’n 100.000 inwoners is Leeuwarden geen enorm grote stad en dat is terug te zien in het aanbod van hotels. Zo zijn er een handvol prima plekken om te overnachten verspreid in de stad te vinden. Ook in omringende plaatsen kun je leuke en bijzondere hotels vinden. Van goedkope hotels tot knusse B&B’s, het aanbod in Leeuwarden is ruim voorhanden, gevarieerd en wordt, in tegenstelling tot veel andere plaatsen in Nederland, nog niet gedomineerd door grotere hotelketens wat een fijne lokale vibe en sfeer verzekerd.

De stad is via de weg en het spoor makkelijk en redelijk snel te bereiken. Een rechtstreekse Intercity vanuit Rotterdam of Den Haag brengt je in een kleine 3 uur naar deze stad vol geschiedenis en cultuur. Vanaf het station zit je trouwens ook razendsnel in Sneek of Stavoren! Leeuwarden is trouwens perfecte te combineren met bijvoorbeeld Groningen of 1 van de bekende Friese steden zoals Harlingen of Franeker, of zelfs Ameland (via Holwerd), Terschelling of Vlieland.

De leukste plekken om te overnachten in Leeuwarden

Leeuwarden is geen grote stad en het centrum is uitstekend te belopen. Het hangt natuurlijk erg af van je plannen wat de beste plek is om te overnachten in Leeuwarden. Als je bijvoorbeeld op doorreis bent richting de Waddeneilanden, dan is een hotel bij het station verstandig terwijl wanneer je met de auto komt, je misschien liever een hotel in Leeuwarden zoekt met parkeermogelijkheden. In dat geval is het oude historische stadscentrum niet per se de beste plek voor jou.

  • Overnachten in het centrum van Leeuwarden: Midden in de drukte en gezelligheid van het historische middeleeuwse stadscentrum. Dicht bij het uitgaan, shoppen, de meeste restaurants en het station. Parkeren is hier lastig. <– Bekijken.
  • Overnachten buiten het centrum van Leeuwarden: Ideaal voor wie met de auto komt en een hotel in Leeuwarden zoekt met gratis parkeermogelijkheid. De stad is compact, het centrum is nooit echt ver weg. <– Bekijken.
  • Bijzondere hotels: Leeuwarden telt een aantal hotels waarin je bijzonder kunt overnachten. Verras jezelf met onze tips. <– Bekijken.

Activiteiten, bezienswaardigheden en evenementen in Leeuwarden

Hoewel het programma van culturele hoofdstad van 2018 inmiddels is afgelopen worden er het hele jaar door vele leuke en bijzondere evenementen in Leeuwarden georganiseerd. Elke week is er op vrijdag de markt op het gezellige Wilhelminaplein in het centrum en in het weekend bruist de stad en haar nachtleven tot in de vroege uurtjes.

De bekende bloemenmarkt, grootste en langste van Nederland, waarbij verschillende grote straten worden afgezet wordt gevierd als een waar volksfeest. De datum van deze markt is elk jaar verschillend maar valt altijd op Hemelvaartsdag.

Ook het Leeuwarder straatfestival is een aanrader om te bezoeken. Verschillende kunstenaars bewegen dan door de stad en verrassen je met acts; kunst, theater, improvisatie en dans. In het voorjaar kun je ook genieten van het Fries straatfestival. Absoluut een aanrader en altijd een verrassing welke acts door de organisatie worden aangeboden!

Het zal je verbazen hoeveel musea de Friese hoofdstad telt. Het Fries Museum is daarvan de bekendste en zit in een nieuw pand aan het Wilhelminaplein. Ook niet onbekend is het Keramiekmuseum Princessehof. Een activiteit die het bij gezinnen met jonge kinderen altijd goed doet is het Fries Natuurmuseum. Hier vind je een bijzondere expositie over het leven en de natuur.Fletcher Hotel Centrum Leeuwarden

Overnachten in het centrum van Leeuwarden

Naar boven.

Tijdens een weekendje weg zit je natuurlijk het liefste tussen alle bedrijvigheid in. Het centrum van Leeuwarden is klein, compact, gezellig en al eeuwen oud! Met vele grachten, smalle straatjes en huizen uit de 16e eeuw een plaatje an sich! De meest bekende en levendige straat in Leeuwarden is de Nieuwestad waaraan de meeste grote winkels te vinden zijn. Via deze straat bereik je alle bekende plekken in het centrum.

De meeste hotels in het centrum liggen niet aan de Nieuwestad maar daar vlakbij; bijvoorbeeld bij het station of in de buurt van het stadhuis. Beide plekken zijn trouwens ideaal; vanaf hier loop je binnen een paar minuten naar alle highlights en bezienswaardigheden van de stad!

In het centrum van Leeuwarden zijn verschillende hotels te vinden variërend van vrij budget en goedkoop tot luxe en een stuk duurder. Het centrum is natuurlijk wel ideaal voor wie graag op loopafstand van de markt (op vrijdag) en het Fries Museum wil zitten.

Dit zijn de leukste hotels in het centrum van Leeuwarden:

Hotel ‘t Anker 2-**
Bekijk dit hotel
Dit hotel ligt aan de Eewal in het centrum van Leeuwarden. Het is een leuk en gezellig stadshotel met mooie verzorgde kamers. Op de begane grond is het café/restaurant te vinden waar je ook kunt ontbijten. Het hotel heeft geen fancy voorzieningen zoals het Van der Valk hotel maar is wel een van de goedkope maar goede overnachtingskeuzes in ‘t centrum van Leeuwarden. Kunnen we dus zéker aanraden!
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Post Plaza Hotel Leeuwarden 4-****
Bekijk dit hotel
In een oud postkantoor ligt het Post Plaza Hotel dat behalve een uitstekend hotel in Leeuwarden bij veel locals ook populair is als plek voor een borrel of diner. Het leuke en gezellige grand café is dan ook hét topstuk van dit hotel. Toch is er meer want in de kamers niets dan comfort en veel mooie spullen die je overnachting in het centrum van Leeuwarden zeker sfeer en stijl gaan geven. Qua prijskaartje is het Post Plaza Hotel vergelijkbaar met andere 4-**** hotels in Leeuwarden. Niet extreem duur maar zeker niet cheap.
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Fletcher Hotel Paleis Stadhouderlijk Hof 4-****
Bekijk dit hotel
Dit is een van de mooiere en luxere hotels van Leeuwarden en is gevestigd in de oude residentie van de stadhouder van Leeuwarden, een voorvader van het Koninklijk Huis der Nederlanden. En koninklijk is het hotel wel te noemen: Een klassieke inrichting met veel elementen uit het verleden en veel aandacht voor design en comfort maken het Stadhouderlijk Hof een van de mooiste en leukste hotels van Leeuwarden. Wat ook meewerkt is de grote binnentuin die in de zomer echt een heerlijk plekje is.
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Westcord WTC Hotel Leeuwarden 4-****
Bekijk dit hotel

Liefhebbers van luxe kunnen terecht bij het Westcord WTC Hotel behalve een parkeerplek ook een spa en gym biedt. Als kers op de taart kunnen fijnproevers genieten van het enige restaurant in Leeuwarden met een Michelinster; Élevé.
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Overnachten in buiten het centrum van Leeuwarden

Naar boven.

Voor wie prima vindt om binnen 10 minuten fietsen in het hart van de stad te staan zijn er genoeg opties. Zeker aan de rondweg van Leeuwarden zijn een flink aantal hotels te vinden die vaak een stukje goedkoper zijn dan de overnachtingsopties in het centrum van Leeuwarden. Wie dus een goedkope overnachting in Leeuwarden zoekt, moet zeker eens kijken bij de onderstaande hotels die wat ons betreft de besten zijn.

Dit zijn de leukste hotels buiten het centrum van Leeuwarden:

Eurohotel 3-***
Bekijk dit hotel
Ook een heel leuk hotel aan de bekende rotonde in Leeuwarden. Het Eurohotel ligt op een minuut of 5 van de bekende Prinsentuin en een minuut of 10 van het echte stadscentrum. Het hotel is recent helemaal verbouwd en daarmee een van de frisse en moderne keuze’s voor je overnachting buiten het centrum van Leeuwarden. Qua prijskaartje nauwelijks te toppen want je zit hier echt voor een uitstekende prijs.
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Campanile Hotel & Restaurant Leeuwarden 3-***
Bekijk dit hotel
Het Campanile Hotel in Leeuwarden ligt niet in het centrum maar wel aan de rondweg. Het is een fietstocht van zo’n 15 minuten naar het centrum van de stad. Het Campanile Hotel is vooral heel erg goedkoop en biedt alles wat je nodig hebt voor een prima overnachting. Weinig poespas maar met een uitstekende basis en een prijskaartje voor je overnachting voor minder dan €80 per nacht is dit een perfecte keuze voor de budgetreiziger.
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Van der Valk Hotel Leeuwarden 4-****
Bekijk dit hotel
Langs de rondweg van Leeuwarden is sinds 2018 een nieuw hotel van Van der Valk geopend. Het is gevestigd in een mooi en modern pand en behoort tot een van de meest ‘fancy’ hotels in Leeuwarden. Kamers zijn lekker luxe, comfortabel en natuurlijk is aan alles gedacht. Dit is ook het enige hotel in Leeuwarden met een sauna en met bubbelbaden of Jacuzzi’s. Het hotel is best een stukje van het centrum van Leeuwarden en dit kun je prima fietsen. Je kunt ook de hotelshuttle gebruiken of gewoon met de auto gaan. Parkeren kan hier trouwens gratis!
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Bastion Hotel Leeuwarden 3-***
Bekijk dit hotel
Het Bastion Hotel is een typisch zakenhotel met weinig fratsen. Het ligt aan de rand van Leeuwarden, op zo’n 10 minuten fietsen van het centrum en je kunt hier gratis parkeren. De kamers zijn modern en fris en meer dan comfortabel. Het Bastian biedt alles wat je nodig hebt voor een fijne overnachting in Leeuwarden maar ligt qua prijsniveau vrij laag. Dat maakt het Bastion Hotel een aantrekkelijke keuze voor wie een goedkope overnachting in Leeuwarden zoekt.
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Bijzonder overnachten Leeuwarden

Bijzonder overnachten in Leeuwarden

Naar boven.

Wie liever “tussen de locals” overnacht in Leeuwarden zit in een van de B&B’s in Leeuwarden goed. In het centrum zijn een paar te vinden maar ook in de verschillende woonwijken kun je voor scherpe prijzen in mooie accommodaties slapen. In de meeste gevallen zit je binnen een minuut of 10 op de fiets al in het centrum. Fietsen zijn in overvloed beschikbaar. De meeste B&B’s bieden deze vaak wel aan – Maar mocht dat niet lukken dan is een OV fiets een hele goedkope en handige keuze.

Dit zijn onze favoriete bijzondere hotels in Leeuwarden:

Notiz Hotel 4-****
Bekijk dit hotel
De hogere hotelschool in Leeuwarden heeft een eigen hotel; het Notiz Hotel wat volledig wordt gerund door studenten van de opleiding. Een bijzondere ervaring en op loopafstand van het centrum ook nog eens een ideale keuze voor wie qua prijs/kwaliteit een leuke plek zoekt. Je overnacht bij het centrum in een prima 4-**** hotel met luxe bedden van Auping en een hele bijzondere ervaring door de service en zorgen van de studenten. Behalve een prima overnachting help je hiermee ook de studenten in hun opleiding, en dat kost je niets!
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Alibi Hostel
Bekijk dit hotel
In de oude gevangenis de Blokhuispoort zit het eerste en enige hostel van Leeuwarden. Het Alibi hostel laat je slapen in een voormalige cel. Hoewel de deur hier niet op slot gaat, is dit toch wel een hele bijzondere manier om te overnachten. Qua prijs is dit hotel ook erg interessant want wie goedkoop wil overnachten in Leeuwarden kan bij het Alibi Hostel al voor een paar tientjes terecht!
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.