Franeker

Ontdek de prachtige oude universiteitsstad Franeker in het hart van het oude Friesland! Een eeuwenoud centrum met gezellige straten, een dozijn prachtige monumenten en een geweldige omgeving maken Franeker een uitstekende bestemming voor een leuk en bijzonder weekendje weg in Friesland. De stad is ook uitstekend te combineren met Leeuwarden of Harlingen.Waar overnachten in Franeker?

Franeker, Frjentsjer in het Fries, is een van de oude elf steden van Friesland en ligt grofweg tussen Harlingen en Leeuwarden. De stad werd al in het jaar 800 gesticht en is hiermee een van de oudste steden van Friesland. De stad heeft een rijke geschiedenis en daarmee een prachtig stadscentrum waar van alles te doen is. Het is dan ook zeker een leuke stad voor een weekendje weg!

Hoewel de stad nog geen 15.000 inwoners heeft, weten jaarlijks vele bezoekers de stad te vinden. Vaak als onderdeel van een langer verblijf in Friesland. Vanwege de ligging is Franeker namelijk ook goed te combineren met een bezoek aan Harlingen of Leeuwarden! Met de trein en auto ben je namelijk binnen een minuut of tien in beide steden. In Harlingen stap je natuurlijk op de boot naar Vlieland of Terschelling.

In Franeker is genoeg te doen en te zien en de jaarlijkse agenda zit dan ook vol met leuke, grote en kleine evenementen. Er zijn genoeg bezienswaardigheden, musea en activiteiten in de stad maar ook in de omgeving. De korte afstanden maken fietsen in Franeker dan ook een leuke activiteit die we je zeker kunnen aanrader! en mocht je door Franeker heen zijn, steek dan eens door de provincie door en kies voor een verblijf in het even leuke Sneek, Stavoren of Dokkum!

Er zijn een aantal bekende en populaire hotels in Franeker te vinden. De meeste zijn te vinden in het oude historische centrum maar er zijn nog wel een aantal andere prima keuze’s.

Waar overnachten in het centrum van Franeker?

Een hele leuke keuze in het oude centum is Hotel Grandcafe de Doelen. Het is een klein 3*** hotel met mooie kamers, gelegen in een oud en statig herenhuis. Er zit een gezellig cafe in het hotel en het ontbijt zit bij de prijs inbegrepen. Een leuke en zeker betaalbare keuze!

Voor wie liever lokaal overnacht is een bed & breakfast in het centrum van Franeker een goed idee. B&B Bolwerk biedt een uitstekende locatie in het hart van de stad, een goed ontbijt én gratis parkeren aan voor een super prijs! Dit is onze favoriet in Franeker!

Overnachten buiten het centrum van Franeker

Een goedkoop hotel in Franeker is snel te vinden; hoewel de hotels in het centrum van de stad namelijk zeer betaalbaar zijn kun je ook buiten het oude centrum overnachten. Parkeren is hier in alle gevallen gratis; dat maakt de keuze misschien iets makkelijker.

Voor wie lekker authentiek en lokaal wil overnachten is Stadslogement West-Vliet ideaal. Het ligt op loopafstand van het centrum en het station en biedt mooie kamers. Een extra bonus is de aanwezigheid van een wellness centrum inclusief solarium, sauna en zwembad!

Aan de rand van het centrum vind je ook De Stadsherberg; een groter hotel dat ook meteen het enige 3,5*** hotel van de stad is. Het ligt aan de vaart; in de zomer heb je een leuk uitzicht vanaf je kamer over de vele bootjes. Parkeren is gratis en het ontbijt zit bij de prijs inbegrepen.Booking.com

Over Franeker

Franeker is een oude stad met roots die erg ver teruggaan. Als oude handelsstad was het een belangrijke schakel in de provincie en dat is terug te zien in het oude historische en monumentale centrum. Als een van de eerste steden in het noorden was hier dan ook een universiteit te vinden die in 1811 is gesloten.

Het oude standscentrum wordt gevormd door een middeleeuwse stad dat wordt omringd door de Kromme en Noordergrachten. Het staat vol met historische gebouwen waarvan er 178 officieel de status van rijksmomument hebben. Vooral aan de Voorstraat en aan het Martiniplantsoen is een hoop te zien en te beleven.

Bekende bezienswaardigheden in Franeker

Iets dat zeker niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Franeker is de Martinikerk; een prachtige protestantse kerk in het hart van de stad. Beklim de toren of brand een kaarsje. Het Martenahuis en de Martenatuin zijn ook absoluut de moeite waard. Het museum Martena heeft wisselende collecties die vaak verbonden zijn met de roots van de stad; de handel, universiteit of de waddenzee.

Het absolute topstuk van Franeker is natuurlijk het bekende Planetarium. Dit planetarium ligt in een gewoon woonhuis en is in 1774 gebouwd door wolspinner Eise Eisinga. Na meer dan 250 jaar loopt het planetarium nog exact gelijk met de werkelijkheid; iets dat je je nauwelijks kunt voorstellen; een absolute aanrader dus!

Wat is er te doen in Franeker

Als je een weekendje Franeker doet dan is het oude historische centrum absoluut een aanrader. Er zijn in de omgeving van Franeker ook genoeg bezienswaardigheden en activiteiten overigens. Zo is een dagje Harlingen zeker leuk maar kun je ook de fiets pakken.

Een bekend en beroemd evenement in Franeker is de jaarlijkse PC. Dit kaatstoernooi dat wordt gehouden in de zomer vind al sinds de 17e eeuw plaats op het Sjûkelân in het hart van de stad. Het gaat niet alleen om kaatsen maar vooral om feest; er is van alles te doen in de stad. Wees op tijd bij het boeken van je hotel want tijdens de PC zitten hotels meestal stampvol!