Wat is een hostel?

Iedereen heeft ‘t wel eens gedaan of gaat het eens in zijn of haar leven doen: Overnachten in een Hostel. Maar wat is nou precies een hostel? En waar moet je rekening mee houden als je voor het eerst naar een hostel gaat? Ik geef je alle informatie over hostels en deel een aantal waardevolle tips. En als extra bonus deel ik een aantal van de tofste hostels ter wereld met je!

Als je gaat backpacken, vrijwilligerswerk gaat doen of gewoon heel goedkoop wil overnachten, dan is een hostel al snel een uitkomst. Hostels komen in alle soorten en maten, zijn inderdaad behoorlijk goedkoop maar hebben ook wel een beetje een gebruiksaanwijzing. Op deze pagina vertel ik je alles wat je moet weten over hostels, geef ik tips om de leukste hostels te vinden, hoe je om moet gaan met uitdagingen en alle andere zaken die handig zijn.

En is een hostel toch niet je ding maar wil je wel een goedkoop hotel boeken? Lees dan mijn gids over het vinden van een goedkoop hotel.

Lees ook deze Hotel Essentials:

Het verschil tussen een hotel en een motel
Wat is een boutique hotel?
Wat betekenen logies, half en vol pension en all inclusive?
Wat is het verschil tussen een ‘Double’ en ‘Twin’ room?
Goedkoop je hotel boeken. Alle tips & tricks
Wat betekenen hotel sterren?

Kamer types in Hostels Kamer types in Hostels

Wat is een hostel?

Nee, het is geen gekke vraag als je je afvraagt wat een hostel is. Het is een heel breed begrip dat wereldwijd ook niet overal hetzelfde betekent.

Een hostel is een soort budget accommodatie, meestal met gedeelde slaapzalen en ook (meestal) wat budgetvriendelijke privékamers. De meeste hostels bieden een gedeelde lounge, keukenfaciliteiten en andere voor reizigers gerichte voorzieningen. Het ene hostel houdt het bij vrij simpele voorzieningen terwijl er ook hostels zijn die meer bieden dan het gemiddelde 4-sterren hotel.

Wat is het verschil tussen een hotel en een hostel?

Het verschil tussen een hotel en hostel is op het eerste gezicht eigenlijk vrij makkelijk te vinden.

In een hotel heb je in de regel je eigen kamer met badkamer en is dit je privéruimte terwijl je in een hostel vaak een gedeelde ruimte hebt die je met meerdere kamergenoten deelt. Qua faciliteiten doen hostels echter niet onder voor de meeste hotels en is er van alles te vinden in de wat grotere en betere hostels.

Hostal Palermo

Hostel Palermo in Barcelona Foto embedded via https://xabiurra.files.wordpress.com/2012/11/img_1254.jpg

Wat is een Hostal?

Als je een accommodatie zoekt in Spanje of Portugal dan kom je bij de wat goedkopere plekjes vaak het begrip ‘Hostal’ tegen. Tegen beter weten in worden dit soort accommodaties vaak gelabeld als hostel. Maar dat is niet juist. Hostals zijn namelijk iets heel anders.

In het kort is een hostal een soort budgetaccommodatie met privékamers en soms ook gedeelde slaapzalen, vergelijkbaar met een hostel. Het belangrijkste verschil is echter dat een hostal meestal een kleinschaliger, familiegericht bedrijf is en vaak ook een paar appartementen of studio’s aanbiedt voor langer verblijf. Dit is in tegenstelling tot een hostel, dat vaak gericht is op backpackers en doorgaans alleen gedeelde slaapzalen heeft.

Een hostal is ook anders dan een hotel, omdat het vaak een eenvoudiger en minder luxueus aanbod heeft. Je zult geen roomservice of 24-uurs receptie vinden zoals je in een hotel zou hebben, en de kamers zijn vaak kleiner en eenvoudiger ingericht.

Maar waarom zou iemand dan voor een hostal kiezen als er hotels en hostels zijn? Welnu, een hostal is vaak een betaalbare optie voor mensen die op zoek zijn naar iets tussen een hostel en een hotel in. Het biedt meer privacy dan een hostel, maar is vaak goedkoper dan een hotel. Bovendien zijn hostals vaak meer geïntegreerd in de lokale gemeenschap, wat betekent dat je de kans hebt om meer te weten te komen over de plaats waar je verblijft en de cultuur ervan.

Al met al is een hostal een geweldige optie voor mensen die op zoek zijn naar betaalbare accommodatie met privékamers, maar niet het volledige pakket van een hotel zoeken. Het is de perfecte keuze voor reizigers die willen ontspannen en genieten van het lokale leven, terwijl ze nog steeds op zoek zijn naar comfort en gemak.

Toen ik zelf een keer op de ‘budget-tour’ moest, boekte in Hostal Palermo in Barcelona. Het was echt een basis-hotel. Heel budget en heel slecht. Zo slecht dat ik na 1 nacht slapen mijn spullen heb gepakt en een hotel heb geboekt. Mijn ervaring is overigens absoluut niet de maatstaaf voor Hostals want in Portugal heb ik een aantal keer in Lissabon in een heel tof Hostal geslapen.

Soorten hostels

Bovenstaande is wat mij betreft de basis-definitie. Toch kun je hostels ook nog onderverdelen in grofweg twee verschillende soorten:

Typische ‘Youth Hostels’. 

Deze hostels zijn vooral ingericht voor studenten en jongeren. Ze richten zich vaak op scholen en groepen jongeren die een bruisende thuisbasis zoeken. Ik ben persoonlijk geen enorme fan van dit soort hostels omdat ze vaak een stuk luidruchtiger zijn. En dat geldt ook voor de gasten die niet komen om veel te slapen. De vibe hier is ook een beetje ‘school’ achtig en vooral ingericht op studenten, groepen, sportteams.

Traveller / Backpacker Hostels

Dit zijn de hostels waar ik graag slaap. Hippe, funky en hele gezellige plekken die echt ontworpen zijn om reizigers bij elkaar te brengen. Met goede bedden, slimme voorzieningen (zoals bedden met gordijntjes, een opbergvak, een eigen stopcontact en meer handige dingen) tot een actieve agenda met evenementen, activiteiten en manieren om andere gasten te leren kennen. Dit is het type hostel waar ik wel blij van word en ook regelmatig overnacht tijdens mijn reizen.

Hoe werken hostels?

Hostels werken op een soortgelijke manier als hotels, maar met een paar verschillen. Net zoals bij een hotel is het het beste om van tevoren een reservering te maken, hoewel veel hostels elke nacht een paar bedden openhouden voor drop-ins. De meeste hostels (zeker wat grotere en centraler gelegen hostels) hebben een receptie die 24/7 geopend is.

Zoals je inmiddels wel weet, boek je in een hostel bijna nooit je eigen kamer en deel je veel voorzieningen. Hierdoor kunnen prijzen heel laag gehouden worden. Daar krijg je meestal een super toffe vibe voor terug en met de juiste dingen is een hostel echt een super toevoeging aan jouw reis.

Hoe werkt een hostel Hoe werkt een hostel

Wat voor gasten kiezen voor hostels?

De meeste hostelgasten zijn geldbewuste reizigers, backpackers en studenten. Bijna altijd zijn ze 40 jaar of jonger. Maar vergis je niet, hostels zijn voor iedereen (op een paar uitzonderingen na).

Als je voor het eerst in een hostel verblijft, kun je er maar beter van uit gaan dat je veel verschillende mensen uit de hele wereld tegenkomt. En die mensen komen echt in alle soorten en maten.

Hostels zijn ook een perfecte optie voor reizigers die weinig tijd in hun kamer willen doorbrengen en liever uitgaan om te verkennen. Of het nu gaat om gap year-reizigers of digitale nomaden, hostelgangers komen uit alle lagen van de bevolking en zijn open voor het eenvoudige, niet-verfijnde verblijf dat hostels bieden.

Als het niet-verfijnde reizen helemaal niet jouw stijl is, kun je zelfs een nacht doorbrengen in een luxueus, boutique-stijl hostel. Boutique hostels bieden een kleiner gebouw en een intiemere sfeer, vaak met een uniek design-thema. Dit soort boutique hostels zijn wel een stukje duurder dan de gangbare hostels. In sommige gevallen doen deze boutique hostels trouwens niet onder voor de echte boutique hotels. Een fijne manier om te overnachten!

Tips voor de eerste keer in een hostel

Eens moet de eerste keer zijn en daarom geef ik je graag een paar handige tips mee voor jouw overnachting in een hostel. Het is goedkoop, het is tof, maar het is geen hotel. Ik help je om het maximale eruit te halen.

  1. Check van te voren of beddengoed en handdoeken inbegrepen zijn, te huur zijn of dat je deze zelf mee moet nemen.
  2. Maak altijd kennis met je kamergenoten. Zeker als jullie wat langer blijven loont het om een beetje wederzijdse klik te hebben.
  3. Afspraken maken met kamergenoten werkt soms. Maar lang niet altijd hebben kamergenoten hier behoefte aan.
  4. Reken er niet op dat er bedden vrijblijven. Als het zo is, heb je mazzel, maar in de regel worden kamers gewoon volgeboekt.
  5. Boek als man geen kamer in een ‘female only dorm’. Je komt er niet in en hebt kans dat de rest van het hostel vol zit waardoor je geen bed hebt.
  6. Eenzaam of behoefte aan een praatje? Ga naar de lobby of bar. Grote kans dat je binnen een paar minuten aanspraak hebt.
  7. Vraag de receptie om tips voor toffe excursies en dingen om te doen. De receptie in hostels heeft vaak de allerbeste kennis van de bestemming.
  8. Hostels staan niet bekend om hun waanzinnig uitgebreide ontbijt. Ontbijt is brood + sap + fruit en meestal niet veel meer.
  9. Ga je naar een warme bestemming? Check dan of je hostel voorzien is van airco (meestal niet).
  10. Behandel je kamergenoten zoals jij behandeld wil worden. Zeker in de avond maak je geen vrienden door herrie te maken op de slaapkamer.

Hostels per werelddeel

Een hostel is niet op elk continent hetzelfde. Hoewel de basis vaak vergelijkbaar is, zijn er toch serieuze verschillen tussen hostels in Europa en in de VS bijvoorbeeld. Ik neem je per werelddeel mee zodat je weet wat je kunt verwachten.

Hostels in Europa

In Europa heb je een zeer ruime keuze aan toffe hostels. Van grote bekende ketens zoals Generator tot kleine en lokale hostels. In veel gevallen zit je wel goed al lopen prijzen in Europa op en ben je voor sommige hostels al bijna net zoveel kwijt als voor goedkope hotels.

Hostels in de USA

Nee. Hostels in de USA zijn niet echt top en vallen meestal onder het type ‘jeugdhostel’. Het type waar ik niet zo fan van ben. De meeste andere hostels hebben gewoon nét niet die vibe die je zoekt in een hostel. Uitzonderingen tref je altijd, vooral in de grotere steden en populaire backpackerbestemmingen maar door de boot genomen vallen hostels in de VS erg tegen.

Hostels in Azië

In Azië worden de hostels steeds beter. Op populaire bestemmingen voor backpackers en veel jonge reizigers (zoals op Bali en in Thailand) is een enorm aanbod aan toffe hostels te vinden. Deze zijn tegenwoordig van prima kwaliteit en vaak voorzien van airco, prima bedden, een gezellige binnentuin of lobby, zwembad en soms zelfs direct aan het strand gelegen.

Hostels in Azië zijn, net als de hotels, goedkoop. Ik heb zelf wel voor €2 per nacht kunnen overnachten in Thailand en heb het echt geweldig gehad!

Hostels in Zuid Amerika

In Zuid Amerika is het een beetje geluk hebben met je hostel. In landen als Colombia zijn tegenwoordig prachtige ‘bohemian style’ hostels te vinden waar ik niets op aan te merken heb. Vol design, luxe en comfort is het de plek om te zitten tijdens een rondreis. Het kan ook anders: In veel andere landen is het echt geluk hebben en tref je zowel toffe en mooie hostels maar ook de hostels die je kent uit schrikbeelden. Doe je research in Zuid Amerika dus extra goed om

Backpack Hostels Backpack Hostels

Kamertypes in je hostel

Hostels hebben vaak allerlei soorten kamer-types. Meestal hebben ze qua namen wel ongeveer dezelfde omschrijving. Goed om te weten is dat Hostels niet uitsluitend groepskamers hebben en dat je bij veel hostels ook terecht kunt voor kamers voor koppels of zelfs single rooms.

Ook voor kleinere groepen is het vaak wel mogelijk om een grotere kamer exclusief te boeken. Bijvoorbeeld met z’n 5’en op een 6-persoonskamer. Het hostel rekent je meestal gewoon de kosten van het 6e bed, maar daar krijg je dan wel een kamer exclusief voor jouw groep voor terug.

Hieronder de meest voorkomende kamer-types die je treft in hostels

  • Dorms met bunkbeds: Kamers met stapelbedden zijn de standaardkamers in de meeste hostels. De grootte van dit soort kamers begint meestal bij 4 en kan oplopen tot 16 (maar meestal gaat het tot 8, 10 of 12 bedden). Soms heeft een dorm een eigen badkamer maar vaker is er een centrale plek met WC’s en douches.
  • Dorms met normale bedden: Een iets luxere versie dan de kamers met stapelbedden. Heeft als nadeel dat je minder beschut zit (zeker als de stapelbedden een eigen ‘cocon’ met gordijn hebben. Dit kamertype zie je maar weinig.
  • Private rooms: Dit zijn kamers voor 1 of 2 personen. Soms hebben deze kamers een eigen badkamer maar vaker is dit niet het geval.
  • Female only rooms: Steeds meer hostels bieden dorms aan die alleen voor vrouwen te boeken zijn. De reden mag helder zijn.

Checklist om mee te nemen naar je Hostel

Hostels hebben niet altijd dezelfde dingen beschikbaar als je in hotels verwacht. Daarom hier een korte maar handige en belangrijke checklist van dingen die je zeker mee moet nemen als je in een hostel gaat overnachten.

  • Slotje: Een slot is nodig om je persoonlijke spullen veilig te bewaren in je koffer of in kluisje dat altijd wel aanwezig is.
  • Oordopjes: Essentieel als je een lichte slaper bent en in een luidruchtig hostel zit. Sowieso altijd prettig om te hebben in geval van een luidruchtig hotel.
  • Oogmaskers: Oogmaskers kunnen ook nuttig zijn voor het geval je buren besluiten om ‘s nachts of ‘s ochtends vroeg het licht aan te doen.
  • Verlengsnoer: Een verlengsnoer kan nodig zijn om het dichtstbijzijnde stopcontact te bereiken en je elektronica ‘s nachts op te laden – vooral als je op het bovenste bed ligt.
  • Adapter: Ga je naar een plek met andere stopcontacten? In hotels hebben ze soms nog adapters of zelfs de stopcontacten van thuis. In hostels is die kans in principe 0.
  • Toiletartikelen: In de betere hotels (en zelfs in de hele simpele) is vaak wel zeep, douchegel en shampoo beschikbaar. Reken daar in hostels niet op.
  • Handdoek: De meeste hostels bieden geen handdoeken aan. Neem je eigen mee.
  • Powerbank: Soms moet je het stopcontact met 5 anderen delen. Een volle powerbank is daarom essentiëel

Hoewel hostels echt overal op de wereld te vinden zijn, heb ik wel een paar favorieten. Vooral in Europa, omdat ik veel in Europe reis en daar ook regelmatig een hostel meepak. Ik heb ook een overzicht geschreven van alle toffe hostels op de wereld met daarin nog véél meer inspiratie!

Star Hostel Taipei Main Station - Foto Booking.com Star Hostel Taipei Main Station - Foto Booking.com

1. Star Hostel Taipei Main Station – Taipei, Taiwan

Als je doelen voor een hostel enorme gemeenschappelijke ruimtes zijn met zoveel prachtig licht, versierd met planten en gezellige plekken om met reizigers te hangen, dan is het Star Hostel Taipei Main Station hiervoor de plek. Dit absolute ‘sterrenhostel’ bevindt zich in een supercool gebied in Taipei, Taiwan – als het nog niet op je lijst staat, zou het dat wel moeten zijn!

Dit hostel, dat gevuld is met zitzakken en lijkt op een exotisch zomerhuis, is droomachtig en Instagrammable. Maar waarom hebben onze alleenreizigers het tot de top tien beste hostels voor alleenreizigers gekozen? Nou, de heleboel leuke hangplekken maken het een socialisatiedroom, de regelmatige filmavonden brengen backpackers bij elkaar en de gratis koffie houdt zelfs de meest relaxed backpacker scherp! O, en The Alchemist Bar is druk en gasten krijgen korting – dat ben jij!

Elke dag wordt er gratis ontbijt geserveerd, het hostelpersoneel is beoordeeld als ‘uitstekend’ en een alleenreiziger zei: “Deze plek is fantastisch. Ik kan het niet op een andere manier beschrijven. De sfeer was geweldig, zelfs als alleenreiziger… mensen waren bereid om de taalbarrière te overbruggen om met je te praten. Ik verbleef in een dormitorium, maar het kon eigenlijk een hotelkamer zijn voor hoe ruim en mooi het was.” We zouden nog door kunnen gaan, maar we denken dat je het waarschijnlijk zelf gaat bekijken… Veel plezier, reizigers!

The House of Sandeman - Hostel & Suites - Foto Booking.com The House of Sandeman - Hostel & Suites - Foto Booking.com

2. The House of Sandeman – Porto, Portugal

Jeetje, dit is een sjiek hostel en Porto is een van Europa’s tofste en leukste bestemmingen die uitstekend geschikt is voor hostels. Dus als je solo (of niet) naar Porto gaat en een tof hostel zoekt. Dan is dit dé plek die je moet boeken!

Misschien zijn ze hier vanwege het majestueuze uitzicht over de rivier de Douro, of de luxueuze slaapkamers (slaapzalen en privékamers zijn allebei episch!) Het gratis ontbijt is altijd een enorm pluspunt. Maar misschien zijn het de vriendelijke plaatselijke medewerkers en de evenementen die de gasten gegarandeerd aan het kletsen krijgen? Oh wacht… dit hostel bevindt zich in een van de meest iconische gebouwen van Porto, bovenop de Sandeman wijnkelders. Genoeg om te proeven dus, en dat moet je ook zeker gaan doen tijdens je overnachting in dit toffe hostel!

The RomeHello - Foto Booking.com The RomeHello - Foto Booking.com

3. RomeHello – Rome, Italië

Waarom? “Het RomeHello is een plek voor iedereen. Al jullie cultuurkoninginnen en craft beer buffs. Al jullie tatoeëerders en selfie snappers. Al jullie graffitischrijvers en tafelvoetbalkampioenen. Alle geschiedenisleraren en skaters. Eigenlijk is het een plek voor jullie.
Met een artistieke inrichting, vriendelijk personeel en super funky activiteiten wil The RomeHello een ervaring bieden en niet alleen een bed om te crashen.”

Ingmar

Nice to meet you! Ik ben Ingmar, oprichter van WaarOvernachtenIn.nl en al meer dan vijftien jaar ondernemer in de reisbranche. Ik deel al mijn kennis en ervaring graag met je!