Waarom de Waddeneilanden echt perfect zijn voor je volgende tripje

Voor veel Nederlanders en Belgen zijn de Waddeneilanden typisch van die plekken waar ze zelden of nooit komen. Op zich is dat logisch, want je komt er alleen als toerist of bijvoorbeeld op familiebezoek. Het zijn geen locaties waar je even gaat kijken omdat je toevallig in de buurt bent. En misschien is dat eigenlijk wel de verklaring voor de grote aantrekkingskracht die deze eilanden op vakantiegangers hebben. Het eilandleven is voor de bewoners zelf natuurlijk de normaalste zaak van de wereld, maar voor een buitenstaander heel bijzonder. Een aantal redenen waarom een bezoek aan de Waddeneilanden héél hoog op je lijstje moet staan!

Elk Waddeneiland heeft zijn eigen charmes. Toch zijn er ook duidelijke verschillen. Niet alleen verschillen de eilanden bijvoorbeeld in grootte, ook kun je op het ene eiland wel met je auto terecht en op het andere niet. Ook op het gebied van specifieke vrijetijdsbestedingen hebben de eilanden elk weer iets anders te bieden. Wist je bijvoorbeeld dat veel mensen bij het boeken van een vakantiehuis Terschelling als locatie kiezen als ze fanatieke watersporters zijn? Je kunt op dat eiland veel watersporten beoefenen en ongeacht de windrichting is er eigenlijk altijd wel een plek te vinden waar de omstandigheden op dat moment ideaal zijn.

Lees ook deze Essentials:

Het verschil tussen een hotel en een motel
Wat is een boutique hotel?
Wat betekenen logies, half en vol pension en all inclusive?
Wat is het verschil tussen een ‘Double’ en ‘Twin’ room?
Goedkoop je hotel boeken. Alle tips & tricks
Wat betekenen hotel sterren?

Veerboot Wadden Eilanden Veerboot Wadden Eilanden

1. Uitstekend bereikbaar

De Waddeneilanden zijn een geheel andere vibe dan de rest van Nederland maar uitstekend bereikbaar. Zowel met de auto als het openbaar vervoer. En dat is wat mij betreft al de eerste reden om voor deze paradijsjes in eigen land te kiezen.

Anderen houden voor de keuze van een vakantiehuis Texel aan als favoriete bestemming. Dat eiland heeft een grotere oppervlakte en trekt jaarlijks ook veel meer toeristen. Doordat de overtocht naar Texel minder dan een half uur duurt, is het ook een zeer populaire bestemming voor dag-tripjes.

Daar zit echter wel een addertje onder het gras. De veerdienst vaart niet dag en nacht door, dus je moet er altijd rekening mee houden dat je relatief vroeg in de avond weer terug moet reizen. In dat geval is het boeken van een vakantiehuis natuurlijk een veel betere optie. Je kunt dan een aantal dagen de tijd nemen om het eiland te gaan verkennen.

Relaxen WaddenEilanden Relaxen WaddenEilanden

2. Lekker gemoedelijk

Welk eiland je ook kiest, je kunt over het algemeen rekenen op veel rust en ruimte. Grote delen van de Waddeneilanden bestaan uit natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen of fietsen. Een ander gegeven, dat de eilanden geliefd maakt bij velen, is het feit dat het alledaagse leven er meestal zeer gemoedelijk verloopt.

Soms lijkt het wel of behalve de stadse drukte ook verhitte discussies voor een groot deel aan de eilanden voorbij gaan. Waar de gemoederen over bepaalde twistpunten soms hoog oplopen, kom je die felheid op de eilanden nauwelijks tegen. En op Vlieland is ‘t helemaal perfect: Dat eiland is autovrij!

Zeker als je uit de grote steden komt, waar ‘t altijd druk is en het recht van de sterkste geldt (zoals ik), zijn de Wadden een verademing!

Natuur WaddenEilanden Natuur WaddenEilanden

3. Prachtige natuur

De Waddeneilanden staan bekend om hun bijzondere biodiversiteit. Het wisselende getij zorgt ervoor dat er een unieke mix van planten en dieren te vinden is die je nergens anders in Nederland tegenkomt. Denk aan de zeehonden die zonnebaden op de zandbanken, zeldzame vogelsoorten die neerstrijken om te broeden, en unieke plantensoorten die zich hebben aangepast aan het zilte klimaat.

En dat is ook nog eens voor elk eiland verschillend. Zo zijn Texel en Schiermonnikoog bijvoorbeeld absoluut niet met elkaar te vergelijken als ‘t op natuurschoon aankomt en voelt elk eiland als een uniek plekje.

Cultuur WaddenEilanden Cultuur WaddenEilanden

4. Cultuur en geschiedenis

Ondanks hun bescheiden omvang hebben de Waddeneilanden een rijke cultuur en geschiedenis. Er zijn talloze musea, monumenten en historische bezienswaardigheden die verhalen vertellen van de eeuwenoude tradities, zeemansverhalen en geschiedenis van de visserij, schipbreuken, stormen en meer. Je kunt hier dus zowel ontspannen als jezelf onderdompelen in de lokale geschiedenis in een van de vele toffe musea die op de eilanden te vinden zijn.

En liefhebbers van een goed verhaal én een lekker borreltje moeten zeker naar het Nobelmuseum op Ameland waar je een boeiend verhaal ontdek én een lekker drankje scoort.

Strand WaddenEilanden Strand WaddenEilanden

5. Prima stranden!

Als het weer het toelaat zijn de Waddeneilanden perfect voor een heerlijke strandvakantie in de zon. Met brede en fijne stranden aan de Noordzee is het hier op warme dagen uitstekend toeven, en in de zomermaanden zelfs behoorlijk druk.

De faciliteiten zijn van topkwaliteit en scoren op Europees niveau zeer hoog. En op tal van plekken zijn prima strandtenten te vinden voor lunch, diner, borrels en snacks. En het beste van alles: De hoogbouw zoals je dat uit bijvoorbeeld Zandvoort kent, is op de Waddeneilanden niet te vinden. En dat telt allemaal op bij de perfecte sfeer!

Eten WaddenEilanden Eten WaddenEilanden

6. Lekker eten & drinken

Last but not least, de culinaire kant van de Waddeneilanden. Proef de vers gevangen vis, geniet van lokaal gebrouwen bieren en ontdek de smaak van zeekraal en lamsvlees van de eilanden. Zo heb je op Texel het bekende Skuumkoppe bier, op Ameland het bekende Nobeltje en is er op alle eilanden heel veel verse vis te proeven!

Ingmar

Ingmar heeft de afgelopen tien jaar verschillende grote reisbedrijven, blogs en websites opgericht en is een van dé reis en toerisme autoriteiten van Nederland. Ook WaarOvernachtenIn.nl is door hem opgericht in 2018. Dankzij de duizenden trips en reizen die hij inmiddels heeft gemaakt schrijft hij over zijn ervaringen, avonturen en kennis. En daar pluk jij als lezer van WaarOvernachtenIn dan ook zeker de vruchten van! Lees meer over ons.