Hotel de ABDIJ Dokkum

Review Hotel de Abdij Dokkum

Deze lente was het tijd voor een paar dagen zon, zee & strand (hoewel het met de zon wel meeviel). Tijd voor Ameland, een van mijn favoriete bestemmingen binnen Nederland. Onze  eindbestemming op Ameland was het Qurios Resort. Maar voor het zover was, kwam eerst een andere overnachting aan bod.

Om een lange reis (4,5 uur) vanuit Amsterdam te voorkomen, kozen we ervoor om de avond voor onze overtocht naar Ameland een overnachting in het pittoreske Dokkum te plannen. Vanaf hier pak je namelijk makkelijk het OV of auto richting Holwerd, waar de boot naar Ameland vertrekt. Echt ideaal als je maximaal wilt genieten van je tijd op het eiland. Een prima alternatief om dichtbij de veerboot naar Ameland te overnachten is trouwens de Friese hoofdstad Leeuwarden.

Tot voor kort waren er maar weinig hotels in Dokkum en omgeving. Sinds een aantal jaar is daar echter verandering in gekomen met de opening van Hotel de Abdij van Dokkum. Een, op het oog mooi 4-sterren hotel in het centrum van Dokkum. Weinig kamers, een persoonlijke behandeling en vibe en dus volgens mijn eigen criteria een echt boutique hotel.

In deze review:

Lees verder onder deze advertentie 

Boeken van Hotel de Abdij Dokkum

Terug naar boven.

Ons verblijf in Hotel de Abdij was kort: slechts 1 nacht. Boeken ging makkelijk via de website van het hotel, waarop een overzicht van de beschikbare kamers overzichtelijk te vinden was. Omdat we maar kort in Dokkum zouden zijn, leek de keuze van een standaard kamer de meest logische. Voor ons is in de basis het belangrijkste dat we een goed bed en een fijne badkamer hebben (Maar we verwennen onszelf overigens graag: meer mag altijd!).

Boeken Hotel de Abdij Dokkum

Boeken Hotel de Abdij Dokkum

Boeken Hotel de Abdij Dokkum

Boeken Hotel de Abdij Dokkum

Aangezien de lockdown pas net voorbij was, het echte hoogseizoen nog niet was begonnen en we op zondag aankwamen, hadden we een prima prijs te pakken. Tijdens het boeken werd ons zowel een ontbijt als een 3-gangen verrassingsdiner van het inpandige restaurant De Waard aangeboden. Deze hebben we beide nog even laten schieten. Uiteindelijk hebben we bij check-in het ontbijt bijgeboekt.

Hotel de Abdij Dokkum locatie

Terug naar boven.

Hotel de ABDIJ is gevestigd in een prachtig historisch pand in het oude centrum van Dokkum. Het ligt aan de markt, waar ook de bekende IJsfontein terug te vinden is. Vanuit het hotel loop je in een paar minuten naar het Grootdiep, waar tal van leuke restaurants en winkels te vinden zijn om een dagje historisch Dokkum in te richten.

Wat ons betreft is dit de perfecte uitvalsbasis voor een weekendje Dokkum of noord-oost Friesland of als tussenstop richting Ameland of Schiermonnikoog. De combinatie van een typisch vestingstadje in combinatie met de prachtige natuur van het Friese land en natuurlijk de Waddenzee.

Met de auto is hotel de Abdij uitstekend te bereiken. Parkeren kan in de buurt of op het inpandige terrein van het hotel zelf. Wij kwamen met het OV en dat ging helemaal prima. Binnen een minuut of 5 loop je van het centrale busstation in de stad naar het prachtige hoofdgebouw van het hotel.

Check-in & Lobby

Terug naar boven.

Check-in is mogelijk tot 18:00 (Wellicht is dit tegenwoordig anders). Hier waren we niet van op de hoogte. Na een heldere ingeving hebben we even gebeld met het hotel waar het inchecken tot uiterlijk 18:00 bevestigd werd.

Aangezien wij ‘classy late’ (Lees 18:05) zouden zijn, toch gevraagd of ze héél even wilden wachten. Dat was geen probleem. Klokslag 6-uur reden we de markt van Dokkum op. Precies op tijd.

Het hotel is niet te missen. Het is werkelijk een prachtig historisch pand vol kleur en karakter. Bij binnenkomst vielen de ornamenten en prachtige afwerking dan ook direct op.

Hotel Abdij Dokkum Lobby

Hotel Abdij Dokkum Lobby

 

Hotel Abdij Dokkum Lobby

Hotel Abdij Dokkum Lobby

Inchecken doe je niet bij de voordeur maar nadat je door de inpandige brasserie bent gelopen. Dat is zowel esthetisch als praktisch een prima idee. Een stukje rustiger, relaxter en daarmee meteen basis voor een persoonlijke behandeling. 

Die kregen we dan ook van de aanwezige receptioniste Lisa. Een fijne behandeling zoals ik dat graag zie in goede hotels. Wat ik ook graag zie bij hotels, is een upgrade. En die kregen we. 

In plaats van een standaard twin kamer (mocht je je afvragen wat het verschil is tussen een twin en een double room is) kregen we een van de superior suites. Altijd leuk om een weekendje Ameland op deze manier te beginnen!

Binnentuin

Onderweg naar de kamer spotten we een prachtige binnentuin waar het goed toeven is. Zeker omdat we typisch Hollands weer hadden, was de openhaard een zeer welkome toevoeging. Hier is ook een ruime selectie borden, bestek, glazen en andere attributen te vinden. Omdat restaurants alleen nog take-away aanboden, zorgde de Abdij voor alles wat je nodig had om je meegebrachte maaltijd in stijl te nuttigen.En zoals ze zelf aangeven, doen zij de afwas!

Hotel de Abdij Binnentuin

Hotel de Abdij Binnentuin

Hotel de Abdij bestek

Hotel de Abdij bestek

Hotel de Abdij Dokkum kamer

Terug naar boven.

Onze superior suite lag in een bijgebouw, vanuit de receptie te bereiken via een vrij stijle trap. Onze kamer lag op de bovenste verdieping en was verwerkt onder het dak. Daardoor was het eerste dat opviel het hoge dak en het gevoel van ruimte. De kamer kijkt aan de ene kant uit over de Markt van Dokkum terwijl de achterkant van de kamer uitkijkt over de achterkant van het gebouw. Dit is ook waar het balkon te vinden was.

Lees verder onder deze advertentie 

Hotel de Abdij Dokkum Uitzicht

Hotel de Abdij Dokkum Uitzicht

Als eerste viel een handgeschreven welkomstbericht op. Een hele attente extra die altijd voor extra pluspunten zorgt. Over pluspunten gesproken: Een fles goede champagne stond voor ons klaar in een bucket. Koud en klaar om mee getoost te worden. Dat is helemaal goedgekomen.

Hotel Abdij Dokkum welkomstkaart

Hotel Abdij Dokkum welkomstkaart

De kamer is slim en handig ingedeeld (vooral als je je bedenkt dat het in een historisch pand met schuine daken best lastig werken is). Behalve een aparte slaapkamer, zijn er ook twee ‘bedstee achtige‘ plekken gecreeerd. Perfect voor wie met de kinderen reist. In elke bedstee was ook een stopcontact en leeslampje te vinden. Qua lengte zou iedereen hier kunnen slapen trouwens, met meer dan 2,20 m. lengte past praktisch iedereen in de bedstee.

Hotel Abdij extra slaapkamers

Aan de voorkant van de kamer, aan de straatkant was een tafel geplaatst. Deze staan normaal niet in de kamer maar zijn vanwege de (Covid-19) beperkingen  op uit eten gaan, geplaatst om gasten een praktische eetplek te bieden. Wij vonden de tafel eigenlijk niet misstaan in deze setting, en vanaf tafel hadden we ook een prachtig uitzicht over de Grote Kerk. Verder is hier een TV geplaatst en staat er een relaxte zitstoel.

Slaapkamer

De losse slaapkamer van de superior suite ligt aan de achterkant van het pand. Aan de slaapkamer zat het balkon van de suite waar twee prettige stoelen en een bijzettafel te vinden waren. Vanuit de kamer hadden we een prachtig uitzicht over het historische centrum van Dokkum.

De balkondeuren slaan open en hiermee heb je meteen een huzarenstukje van de kamer te pakken. Onze uitstekende take-home maaltijd uit de buurt hebben we hier, in het zonnetje opgegeten. Genietend van alle rust en warme zonnestralen was dit misschien wel een van de lekkerste momenten van ons verblijf.

Het bed is enorm. Gewoon. Huge. En voorzien van een heerlijk matras. We zijn vrij picky als het aankomt op kussens en bedden. Dit bed, met matras en kussens van Avek, uit het nabijgelegen Surhuisterveen, hebben onze test ruimschoots doorstaan. Er was keuze uit zachte, medium en harde kussens.

Vanuit het bed heb je een prachtig uitzicht naar buiten. Ook de 2e TV van de kamer viel op. Vanuit het bed heb je ruim zicht op de grote TV.

Hotel de Abdij Dokkum slaapkamer

Hotel de Abdij Dokkum slaapkamer

Badkamer

Naast de trap zit een losse WC. Persoonlijk absoluut reden voor pluspunten. Het WC-papier was netjes gevouwen en de ruimte zag er in het algemeen netjes uit. Omdat we nogal onder de indruk waren door de kamer als geheel, zijn we vergeten de WC mee te nemen in onze foto-ronde.

Hotel Abdij Badkamer

Hotel Abdij Badkamer

De badkamer is een ander verhaal: Deze is slim in de suite weggewerkt en bevind zich deels onder het schuin aflopende dak. De douchecabine was groot, al was een deel van de douche niet bruikbaar door het lage dak. Er is zowel een regendouche als een douchekop. De waterdruk was top en de temperatuur idem dito.  Handdoeken waren ruim voorradig, net als andere voorzieningen zoals een föhn, spiegel en douche-kits.

De badkamer is niet volledig afgesloten. Voor ons als koppel geen enkel probleem – maar iets om in het achterhoofd te houden als je met collega’s of anderen een suite deelt en privacy belangrijk vind.

In zowel de douche als bij de wastafel waren dispensers van Marie Stella Maris te vinden. De ‘Poivre Noir Frais’ kwam ook op andere plekken in het hotel terug wat het een herkenbaar aspect gaf tijdens ons verblijf.

Persoonlijk ben ik wel fan van dit merk en haar geurtjes. Goed om te zien dat Hotel de Abdij ook meedenkt vanuit het milieu. De plastic miniverpakkingen van weleer zijn echt onnodig. Hiermee scoort Hotel de Abdij absoluut pluspunten!

Hotel de Abdij Dokkum Marie Stella Maris Badkamer

Hotel de Abdij Dokkum – Marie Stella Maris badkamer

Hotel de Abdij Dokkum - Marie Stella Maris badkamer

Hotel de Abdij Dokkum – Marie Stella Maris badkamer

Voorzieningen

Het ‘natte deel’ van de kamer was voorzien van een grote minibar die uitstekend gevuld was. Flessen Marie Stella Maris waren inclusief, de andere drankjes en snacks waren beschikbaar tegen betaling. Behalve de minibar was er een grote waterkoker van Smeg en een Nespressoapparaat aanwezig. Op de kamer was koffie en thee beschikbaar en indien meer nodig was, was koffie en thee beschikbaar bij de receptie.

Lees verder onder deze advertentie 

Hotel Abdij Dokkum koffiemachine en waterkoker

Hotel Abdij Dokkum koffiemachine en waterkoker

Naast de minibar was een locker te vinden en stond een grote speaker van Marshall. Ideaal dat deze ook met Bluetooth te verbinden was.

Hotel Abdij Dokkum kluis en speaker

Hotel Abdij Dokkum kluis en speaker

In de suite zijn meerdere TV’s geplaatst. Zowel in de slaapkamer als in het ‘leefdeel‘ was een grote TV te vinden. In de regel kun je maar weinig met TV’s in hotels en ben je beperkt tot het zenderaanbod. Bij de Abdij was het echter mogelijk om te koppelen met smartphone of computer om zo Netflix of Videoland te streamen. Dat maakt de TV op de kamer ineens een stuk waardevoller. Een groot pluspunt wat ons betreft.

Hotel de Abdij Dokkum ontbijt

Terug naar boven.

Covid-19 had enige impact op ons verblijf in hotel de Abdij aangezien het nog niet toegestaan en dus mogelijk was om gebruik te maken van het ontbijtbuffet. Normaal is deze te vinden in de Brasserie. Gelukkig is daar een prima alternatief voor gevonden: De ontbijtbox.

Deze konden we ‘s ochtends al vroeg ophalen en was gevuld met alles dat we nodig hadden voor een lekker ontbijt. Verschillende verse warme broodjes, sap, eitjes, bacon maar ook vers fruit, ontbijtgranen, yoghurt en veel hartig en zoet beleg.

We hebben de tafel gedekt voor een romantisch ontbijtje 🙂 Het was het perfecte begin van onze dag! Qua waarde kan ik het ontbijt bij Hotel Abdij absoluut aanraden!

Hotel de Abdij Dokkum ontbijt

Hotel de Abdij Dokkum ontbijt

Eindoordeel

Terug naar boven.

Als je een fijn en stijlvol hotel vol kwaliteit, finesse en persoonlijke aandacht in Dokkum (of omgeving) zoekt, dan kan ik je Hotel de Abdij in Dokkum van harte aanraden. De superior suite was als een zee van luxe en comfort in een verder vrij stressvolle dag waardoor we uitstekend hebben kunnen uitrusten en hebben kunnen genieten van ons verblijf in Dokkum.

Het personeel was erg attent en vriendelijk en deed erg haar best om ons in alle manieren te ontzorgen. We hebben ons verblijf bij Hotel de Abdij Dokkum dan ook absoluut als zeer positief ervaren.

Voor wie een goed hotel in Dokkum zoekt, doet er goed aan om eerst te kijken of Hotel de Abdij een plekje heeft. Zoja, sla dan direct toe, je krijgt er geen spijt van!