Wat is het verschil tussen een ‘Double’ en ‘Twin’ room?

Regelmatig krijgen we de vraag wat je nou eigenlijk boekt als je een double of twin kamer boekt. Het antwoord op die vraag is makkelijk, en daarom gaan we ook nog wat uitgebreider in op de achtergrond van deze twee termen.

Bij het boeken van je hotelkamer kun je vaak kiezen uit een twin of een double room. In beide gevallen gaat het gevoelsmatig om kamers die voor 2 personen geschikt zijn, en dat klopt. Toch zit er een enorm verschil in deze twee kamertypes. In het handboek voor de hotelier staat de double room omschreven als “Een kamer, voorzien van 1 bed voor maximaal 2 personen, geschikt voor gehuwden en anders gebonden, die graag samen vertoeven“.Wat is het verschil tussen een Double en een Twin kamer?

  • Een ‘Double room‘ heeft 1 bed dat voor twee personen geschikt is. Vaak een king of queen-size bed.
  • Een ‘Twin room’ heeft 2 – 1 persoons-bedden, met een rand ertussen dus.
  • Een ‘Triple room‘ is geschikt voor 3 personen en kan zowel 3 – 1 persoons-bedden bevatten als 1 eenpersoonsbed en een king of queen-size bed.

De kansen op een kamerupgrade zijn een stuk hoger wanneer je een double room boekt. Waarom? Omdat de indeling van de meeste hotelkamers op basis van een double room is.

Twinbed

Twin rooms

Bij een twinroom slaap je altijd op een 1-persoonsbed. Een twinkamer kan overigens ook voor 3, 4 of zelfs meer personen geschikt zijn. Het onthouden van een twinroom is makkelijk: De kamer is minimaal voorzien van een tweelingbed: 2 bedden die op elkaar lijken dus; altijd losse bedden.

Hotels kiezen ervoor om twin kamers aan te bieden omdat deze enerzijds perfect te verkopen zijn als kamers voor stellen of koppels, die ook (lees: liever) in een double room zouden zitten, maar anderzijds ook aan te bieden zijn als kamers voor mensen die liever niet bij elkaar in hetzelfde bed slapen. Optimale flexibiliteit voor het hotel, dus.Double rooms

Doublerooms zijn ook makkelijk te onderscheiden van twins. Bij een double-room heb je namelijk altijd een bed dat voor 2 personen geschikt is. Qua afmetingen is er, vooral in de Verenigde Staten, nog onderscheid te maken tussen een queen en een kingsize bed. Waarbij het queenbed wat kleiner is dat een king.

Let op: In de Verenigde Staten zijn double rooms vaak voorzien van twee queensize bedden. Wees dus niet verbaasd als je een kamer tegenkomt waarin 2 grote bedden te vinden zijn (wellicht zijn het dan twin kamers voor mensen die graag in hun eentje op een héél groot bed slapen).