Dit zijn de leukste kerstmarkten in Duitsland

Wat de leukste Duitse kerstmarkt is? Het liefste eentje die niet te ver weg is! Want met de auto of het OV een paar uur rijden, inchecken in een leuk en gezellig hotel en dan een dagje rondstruinen door een verlicht en gezellig stadscentrum is iets waar we erg blij van worden. Kortom; de gezellige kerstmarktjes vol lichtjes, muziek, gluhwein, veel vet eten, winkeltjes met prullaria zijn écht aan ons besteed. 

Inmiddels hebben we dan ook al flink wat markten bezocht in de afgelopen jaren en delen we onze ervaringen met je in dit overzicht van de leukste Duitse kerstmarkten (die ook een beetje in de buurt liggen).De leukste kerstmarkten in Duitsland

Niets straalt meer ‘kerst’ uit dan een bezoek aan een van de kerstmarkten waarvan er ook in Duitsland enorm veel te vinden zijn. Gezelligheid, veel lichtjes, lekker eten, live muziek, een rondje schaatsen en natuurlijk een beetje winkelen; het is het totaalplaatje wat de kerstmarkt in Duitsland zo magisch maakt.

Voor een leuke kerstmarkt kun je in Duitsland op heel veel plekken terecht; in bijna elke stad van formaat is namelijk wel iets te vinden dat erop lijkt. In de grote steden zijn de kerstmarkten vaak enorm; kraampjes, een achtbaan, muziek, lekker eten en meer. Ook in kleinere en gezelliger steden kom je deze opzet steeds vaker tegen. En het maakt niet uit wat je kiest: Een kerstmarkt in Duitsland is altijd een ervaring die lang blijft hangen.

De meeste kerstmarkten in Duitsland beginnen zo rond eind november en duren tot de dag voor kerst. De meeste kerstmarkten zijn elke dag open van grofweg lunchtijd tot ergens in de avond. Hoewel de meeste markten vrij traditioneel zijn, zien we ook steeds meer moderne versies in de grotere steden zoals Berlijn en Stuttgart verschijnen.

Check ook eens het overzicht op Trivago!

Op de kerstmarkten kun je dan ook van alles vinden; van lekkere gluhwein (niet teveel drinken!), prachtige souvenirs en lokale kunst tot lekker eten, een helles bier en natuurlijk de nodige schlagermuziek op de achtergrond. Al met al de perfecte setting voor een bezoekje aan onze oosterburen die er dan ook van alles aan zullen doen om jouw verblijf in hun stad tot een groot succes te maken.

Kerstmarkt Keulen Duitsland Kerstmarkt Keulen Duitsland

De kerstmarkt van Keulen

  • Waar: Bij de Dom van Keulen
  • Wanneer:Van 25 november tot 23 december

Met de prachtige gotische kathedraal van Keulen op de achtergrond en onder de aller grootste kerstboom die in het Rijngebied te vinden is, vindt je de Weihnachtsmarkt am Kölner Dom, de bekendste en grootste kerstmarkt van Keulen. Hier ontdek je de kleurrijke kraampjes die stuk voor stuk tot in de puntjes versierd zijn met heel veel lichtjes en andere thematisering.

Op de Keulse kerstmarkt koop je dan ook al je kerstcadeau’s, leuke prullaria, speelgoed en geniet je van, wat ons betreft, beste kerstsfeer die je kunt vinden.

Dankzij veel aandacht voor lokale specialiteiten scoor je op de Keulse kerstmarkt ook veel lokale kunst en handwerk en wordt er een breed aanbod van lokale gerechten aangeboden. Uiteraard ontbreekt de bekende gluhwein en braadworst ook op de Keulse kerstmarkt niet.

Ook voor vermaakt wordt gezorgd; er is een kleine kermis en liefhebbers van een gokje kunnen hun kans wagen bij het rad van fortuin.

Ook op andere plekken in Keulen zijn leuke kerstmarkten te vinden, zo is de oudste kerstmarkt van de stad te vinden bij het winkeldistrict in de Altstadt. Hier is de opzet wat traditioneler en vindt je vooral eten, drinken, lokale kunst, hier en daar een speelgoedkraampje en verder vooral veel lokale boetieks en winkeliers. Uiteraard is er gluhwein en kun je schaatsen op een ijsbaan, dat is voor de écht Hollander natuurlijk een koud kunstje.

Boek een paar dagen Keulen en overnacht in het centrum voor de absolute kerstmarkt ervaring!

Kerstmarkt Aken Duitsland Kerstmarkt Aken Duitsland

De kerstmarkt van Aken

  • Waar: Bij de Dom van Aken
  • Wanneer:Van 20 november tot 23 december

Elke veranderen de straten en pleinen rond de kathedraal van Aken en het stadhuis in een plek vol lichtjes, kleuren, feestgeluid en een hoop etensgeuren. Het is de tijd van de kerstmarkt en ook in Aken wordt er een geweldige markt neergezet. Dankzij de enorme keuze aan kraampjes die van alles aanbieden (kerstcadeau’s), veel eettentjes waar je geniet van Duitse lekkernijen en natuurlijk de warme gluhwein maakt de kerstmarkt van Aken een hele leuke om te bezoeken.

Als je een bezoekje brengt aan deze kerstmarkt dan mag een lokale specialiteit natuurlijk niet ontbreken: De Aacher Printen is een gingerbread van meer dan 6 meter lang en deze smaakt het beste met een glaaasje gluhwein (uiteraard!)

En overnachten in Aken is niet duur, maar wel érg aan te raden! Het is een heerlijke stad die je dan ook zeker moet bezoeken,

Kerstmarkt Dusseldorf Duitsland.jpg Kerstmarkt Dusseldorf Duitsland.jpg

De kerstmarkt van Dusseldorf

  • Waar: Door de hele stad
  • Wanneer:Van 23 november tot 30 december

Wanneer half november de festiviteiten van Sint Maarten in Dusseldorf voorbij zijn, wordt het tijd voor kerst en in Dusseldorf weten ze hoe ze een goede kerstmarkt moeten organiseren. De kerstmarkt van Dusseldorf wordt georganiseerd op verschillende locaties in het oude centrum van de stad. Bij de luxe en dure Königsallee vindt je de mooiste stalletjes waarbij kosten noch moeite gespaard blijven om een betoverend bijzondere ervaring te bieden waar de Efteling nog jaloers van zou worden!

De kerstmarkt van Dusseldorf duurt zo’n vijf weken en zorgt ervoor dat het hele centrum van de stad wordt getransformeerd in een winter wonderland. De kermstmarkt van Dusseldorf wordt ook veel getipt als een van de mooiste kerstmarkten van Duitsland en wij zijn het daar best een beetje mee eens!

De verschillende locaties van de markt hebben allemaal een eigen thema; van het traditionele kerstthema vol gluhwein, braadworst en kerstprutsels bij het Marktplatz tot een Scandinavische Kerstmarkt op het Schadowplatz, smaken verschillen en voor ieder is er genoeg om van te genieten. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat al dit leuks wordt aangekleed met duizenden lichtjes, gingerbread, veel kristallen en heel veel kerstsfeer.

Plak er ook een overnachting in Dusseldorf aan vast, de stad biedt echt genoeg leuks om je meer dan 2 dagen te vermaken!

Kerstmarkt Munster Duitsland.jpg Kerstmarkt Munster Duitsland.jpg

De kerstmarkt van Munster

  • Waar: Op het plein bij de kerk
  • Wanneer:Van 23 november tot 30 december

Hoewel Munster een stuk kleiner is dan Keulen of Dusseldorf, staat de kerstmarkt in de stad bekend als een van de leuksten en meest magische kerstmarkten van duitsland. Eigenlijk bestaat de kerstmarkt van Munster uit vijf markten die vlakbij elkaar liggen. Allemaal kun je ze vinden in het oude historische centrum van de stad. Tussen de marktjes dwaal je door de gezellige en historische straatjes waardoor een bezoekje aan deze kerstmarkt een bijzonder leuke ervaring is.

Al met al kun je op de kerstmarkt van Munster zo’n 300 kraampjes vinden waar van alles te vinden is; souvenirs, speelgoed, snuisterijen en heel veel eten, drinken en borrels. Vooral rond de Prinzipalmarkt is het goed toeven; de enorme hoeveelheid lichtjes en aanwezigheid van veel kraampjes waar warme gluhwein te vinden is maken dit het middelpunt van de kerstmarkt van Munster.

Ook bij de mooi verlichte Lambertikerk kun je terecht voor lekker eten; dit is waar je veel, vooral typisch Duitse gerechten, kunt vinden en waar je dus moet zijn voor een lekkere lunch of diner. Sluit je bezoek aan deze kerstmarkt een beetje romantisch af bij het stadhuis; hier wordt veel live muziek gemaakt en kun je nog meer gluhwein drinken.

En Munster is leuk en groot genoeg o je meer dan 1 dag te vermaken. Maak er dus meteen een leuke paar dagen van en boek er een overnachting in Munster bij.