Welke steden behoren tot de koningssteden?

Er zijn vier Koningssteden in Marokko. De steden Fez, Meknes, Marrakech en Rabat behoren tot deze groep en zijn, in een lange historie, allemaal een keer de hoofdstad van Marokko geweest. Tegenwoordig is Rabat de hoofdstad. Alles over de koningssteden, de achtergronden, waarom ze bestaan en waar de naam vandaan komt lees je in dit blog.

Welke steden horen bij de Marokkaanse Koningssteden?

De steden Fez, Marrakech, Rabat en Meknes zijn onderdeel van de Marokkaanse Koningssteden en zijn, op een moment in de geschiedenis van het land, de hoofdstad van het land geweest. Sinds 1955 is het noordelijk gelegen Rabat de hoofdstad van Marokko.

De oudste hoofdstad van Marokko is Fez. De stad werd gesticht door Sultan Idriss II in de negende eeuw. De sultan schijnt een achter kleinzoon te zijn geweest van de profeet Mohammed. Nadat het sultanaar van de Idriss familie eindigde, werd Marrakech uitgeroepen tot de hoofdstad van het rijk door toenmalige bazen Almoravides. Hoewel geen hoofdstad meer, bleef Fez een zeer belangrijke stad en heeft nog tweemaal dienst gedaan als hoofdstad.

Toen in de 12e eeuw de Almohads controle over Marokko kregen werd aan de kust een nieuwe hoofdstad gebouwd; Rabat. Deze keuze werd tijdens de tijd van Sultan Moulay Ismael veranderd naar Meknes. Rabat werd opnieuw als hoofdstad aangesteld door de Fransen die Marokko in de 20ste eeuw koloniseerden.Waarom zijn er Koningssteden?

De koningen van Marokko woonden in de hoofdsteden. Omdat er in de loop der eeuwen verschillende hoofdsteden zijn gebruikt, en elk van de gebruikte steden historisch gezien zeer veel waarde hebben, worden deze steden de Marokkaanse Koningssteden genoemd.

Koningssteden Marokko Koningssteden Marokko

Fez

Fez is de oudste en grootste Marokkaanse koningsstad en heeft een oud stadscentrum met een stadsmuur van meer dan 15 kilometer. Het beste uitzicht over Fez heb je vanaf de Tombes van Merenid die aan de noordkant van de stad te vinden zijn. Eigenlijk bestaat Fez uit drie delen; het oudste deel is de kern en heet Fez el Bali. Dit is waar je de kleine steegjes, prachtige pleinen en heel veel oude huizen vindt en waar meer dan de helft van de stadsbevolking woont. Het andere deel is Fez el Jdid dat wordt gezien als de nieuwe stad. Dat is bijzonder, want dit deel van Fez stamt uit de late 13e eeuw. Dit is waar de oude Joodse buurt te vinden is en ook het (oude) koninklijke Paleis. De meeste bezoekers aan Fez slaan ‘Nouvelle Ville’ volledig over, dit deel is gebouwd door de Fransen en voelt een beetje aan als een oude versie van Nice in de woestijn.Hoewel de stad vol staat met prachtige Moskeeën, is er geen enkele toegankelijk voor niet-moslims. Het is echter zeker wel de moeite waard om een kijkje te nemen bij de Zaouia Moulay Idriss, de tombe van de grondlegger van de stad. Er zijn ook genoeg andere mooie bouwwerken die Fez het bezoeken waard maken.

Fez is de oudste en grootste koningsstad en het vinden van een leuk hotel in deze stad is best een uitdaging. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van de leukste hotels en buurten van Fez zodat dit allemaal iets makkelijker gaat.

Waar overnachten in Meknes Marokko Waar overnachten in Meknes Marokko

Meknes

Meknes ligt niet ver van Fez maar is een stuk rustiger en relaxter. Hoewel de stad een prachtige oude medina heeft, is de meest bekende bezienswaardigheid van deze koningsstad het 17e eeuwse hoofdkwartier van de beruchte Sultan Moulay Ismael. Dit is namelijk een fort in een stad die eruitziet als een fort. Het hoofdkwartier bestaat uit verschillende prachtige tuinen met fonteinen en waterwerken, moskeeën en, zoals het een beruchte sultan toekomt; een flink aantal kerkers en gangen.In het grotten en gangenstelsen in dit complex vindt je de Koninklijke stallen maar ook de plek waar het voedsel werd opgeslagen. Er was destijds ruimte om genoeg eten te bewaren om het met de hele stad en 12.000 paarden langer dan een jaar uit te zingen. Het mausoleum van Moulay Ismael is een van de weinige heilige islamitische plekken waar ook niet-moslims welkom zijn. Het andere mausoleum is dat van Mohammed V in Rabat.

Hoewel Meknes flink kleiner is dan Fez, vonden wij het een geweldige stad en hebben we een overzicht voor je samengesteld van de leukste plekken om te overnachten in Meknes.

Rabat is ook een koningsstad Rabat is ook een koningsstad

Rabat

Rabat is de huidige hoofdstad van Marokko en de laatste stad die aan het lijstje van de Marokkaanse Koningssteden is toegevoegd. De stad is wat minder oud dan Fez en Meknes maar is desondanks een prachtige combinatie van oud en nieuw. Dit zie je vooral terug in de Tour Hassan, gebouwd door Yacoub el Mansour (die ook verantwoordelijk is voor de prachtige Giralda in Sevilla).  De toren was ooit onderdeel van een moskee uit de 12e eeuw maar is tegenwoordig geïntegreerd in het veel modernere Mausoleum van Koning Mohammed V, de grootvader van de huidige koning van Marokko.Hoewel veel stadsbewoners fel tegen deze verbouwing waren, levert het tegenwoordig een erg bijzonder stadsbeeld op, wat ook Rabat absoluut het bezoeken waard maakt. De stad is flink anders dan de andere Koningssteden; dankzij de ligging aan de Oceaan en de prachtige witte en blauwe huisjes voelt het bijna meer als Andalusië.

Marrakech is een koningsstad Marrakech is een koningsstad

Marrakech

Marrakech is een van de bekendste Marokkaanse steden en is ook een koningsstad. Hoewel Marrakech maar kort hoofdstad is geweest, blijft het deze titel houden. Het is een prachtige stad met een eeuwenoude medina vol kleine straatjes vol verkopers die je hun waar proberen te slijten. Vooral het centrale plein, Djmaa El Fna is een echte hotspot en trekt dan ook vele bezoekers.

Hoewel de standaardbezienswaardigheden van Marrakech iets uitgekouwder en toeristischer dan zijn in Rabat of Meknes, is een bezoekje aan Marrakech écht wel de moeite waard en kunnen we je dan ook zeker aanraden een bezoek aan deze mooie stad te brengen. Alleen al de aanwezigheid van verschillende paleizen uit de tij dat Marrakech als Koningsstad ook de hoofdstad van Marokko was, de mooie en luxe hotels en de hele goede vibe brengt het voor ons terug in de top 10 van leukste steden om te bezoeken!