Marker Wadden

In het Markermeer, het grote meer ten zuiden van het IJsselmeer, liggen de Marker Wadden; een nieuw natuurgebied dat is aangelegd om de herontwikkeling van het Markermeer te stimuleren. Het is dé eco-toerisme bestemming in Nederland en ontvangt al mensen die komen te overnachten! En overnachten op de Marker Wadden kan op verschillende manieren. Op deze pagina lees je alles over dit bijzondere en mooie natuurgebied en de mogelijkheden om hier een paar heerlijke rustige overnachtingen midden in de natuur te scoren!

Overnachten op de Marker Wadden

Heb je ooit gehoord van de Marker Wadden? Waarschijnlijk wel, anders had je deze pagina nooit gevonden. Dit bijzondere natuurgebied is een ontwikkeling die is opgezet door rijkswaterstaat, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer en is uniek; niet alleen in Nederland maar Wereldwijd is er geen plek te vinden die op dezelfde manier is opgezet.

De aanleg van dit nieuwe Waddengebied is in 2005 begonnen en sinds 2020 kun je hier als bezoeker terecht. Voor een dagtocht vanaf Lelystad maar voor de échte liefhebber is er de mogelijkheid om te overnachten.

Over de Marker Wadden

De Marker Wadden is een groot natuurgebied dat bestaat uit vele eilanden, zandbanken, geulen en andere moerasachtige stukken natuur. Daarmee is de Marker Wadden het grootste door de mens aangelegde natuurgebied ter Wereld. Altijd leuk om te kunnen zeggen, maar bezoeken is beter!

Toen in 2016 werd begonnen met de aanleg, werd al gesproken over de mogelijkheid om dit nieuwe natuurgebied zo in te richten dat er sprake was van creatie van nieuwe natuur, maar dat ook recreëren mogelijk zou moeten zijn. Daarom is het Haveneiland bedacht, dat tegenwoordig het centrum van de Marker Wadden vormt.

De Markerwadden behoren tot het nieuwe nationale park “Het Nieuwe Land”, waar ook het Markermeer, de Lepelaarsplassen en het tussen Lelystad en Almere gelegen Oostvaardersplassen bij horen. Samen brengen ze de bijzondere natuur terug die vroeger ook rondom de Zuiderzee te vinden was.

Slapen op de Marker Wadden

Ja, het kan! Je kunt slapen op de Marker Wadden in een prachtige cottage van Landal. Verder op deze pagina hebben we er een hele paragraaf over geschreven, maar mocht je nú al zin hebben en direct je plekje willen boeken, dan kun je hier alle informatie over deze mooie cottages lezen!

Marker Wadden Landal.nl

De Marker Wadden bezoeken

Er zijn verschillende manieren om de Marker Wadden te bezoeken. Zo kun je vanuit de haven van Lelystad met de veerboot naar het Haveneiland. Op de site van Natuurmonumenten kun je een overzicht vinden van de vaartijden.

Er zijn ook verschillende rederijen die excursies aanbieden, vooral vanuit Lelystad. Zo kun je met de Abel Tasman van Rederij Naupar richting de Marker Wadden en zal de gids je van alles vertellen.

Als je een eigen boot hebt kun je ook naar de Marker Wadden varen. Op het Haveneiland ligt namelijk een jachthaven met basisvoorzieningen zodat je hier met de boot terecht kunt voor een aantal nachten.

Het Haveneiland vormt de basis van de Marker Wadden en vanaf hier kun je verschillende paden nemen die je dieper het gebied in brengen. De paden zijn vrij makkelijk te bewandelen, vlak en sommigen zijn geschikt voor mindervaliden. Hoewel je midden in de natuur zit, is toch aan alles gedacht en voldoet het park aan alle eisen van de 21e eeuw.

Op verschillende plekken op de Marker Wadden zijn vogelhuisjes te vinden. In een volle dag kun je een prachtige tocht maken en alles zien en bezoeken zonder haast te hoeven maken. Meer dan 1 dag heb je op de Marker Wadden vooralsnog dus ook niet nodig.

Op het Haveneiland is ook een klein paviljoen te vinden waar de nodige hapjes en drankjes te nuttigen zijn. Verwacht geen uitgebreid restaurant, maar voor de snelle en grotere trek is het meer dan voldoende.

Marker Wadden Landal.nl

Overnachten op de Marker Wadden

Hoewel een dagtrip naar de Marker Wadden natuurlijk al de moeite waard is, is overnachten in dit bijzondere en mooie natuurgebied nog véél leuker! De stilte in dit afgelegen natuurgebied is niet te matchen in Nederland (Hoewel, misschien in Lauwersoog) en natuurlijk is ook daar over nagedacht bij het ontwikkelen van de Marker Wadden.

Het schijnt dat je ’s avonds en ’s ochtends echt bijna alleen bent. Dat moet een unieke ervaring zijn. Er zijn twee manieren om te overnachten op de Marker Wadden:

Met de boot

Het Haveneiland is voorzien van een kleine jachthaven waar plek is voor een tiental aantal schepen. Net als in elke andere jachthaven kun je hier aanleggen en gebruikmaken van de faciliteiten. Dat zijn er niet veel, en plekken zijn behoorlijk schaars in de zomermaanden, check dus van te voren even via de marifoon (of je telefoon) of je terecht kunt. Anders kun je natuurlijk altijd doorvaren richting Lelystad, Enkhuizen of Hoorn.

In een cottage

Sinds 2020 zijn er een aantal cottages van Landal op het Haveneiland geplaatst waar je terecht kunt om te overnachten. De cottages zijn volledig energie neutraal en krijgen hun stroom van een klein zonneparkje op het eiland.

Verder zijn de Landal cottages op de Marker Wadden overigens voorzien van alle luxe die je van een Landal huisje kunt verwachten: Een prima badkamer, een mooie woonhoek, een keukentje en een goed bed. Niets om je zorgen over te maken dus en de perfecte spot om in terug te keren als je een lange dag in de natuur van de Marker Wadden hebt doorgebracht.

Klik hier voor meer informatie en boeken.