Namen

Namen, in het Frans ook wel Namur genoemd is de hoofdstad van het Franstalige deel van België, Wallonië. Met zo’n 100.000 inwoners is het geen grote stad. Door het knusse en gezellige stadscentrum en een omringende regio met tal van mogelijkheden is het een heel geschikte plek voor een goedkoop weekendje weg of een stedentrip.Waar overnachten in Namen?

Zoals iedere liefhebber van citytrips is de meest ideale locatie om te verblijven in (bijna) elke stad het stadscentrum. Het liefste op loopafstand van alle bezienswaardigheden en highlights. Dat is in Namen niet moeilijk; Een leuke compacte stad met een klein en goed te bewandelen stadscentrum vol goede hotels; soms luxe en duur maar er zijn ook zeker goedkope overnachtingen te vinden.

Hotels in het centrum van Namen

Het oude centrum van Namen concentreert zich op de westelijke oever van de Maas; tussen het station en de Citadel in. Op de kaart wordt het het “Quartier des Brasseurs” genoemd; In deze hoek van de stad vind je de meeste winkels, restaurants, musea en andere bezienswaardigheden van Namen. Er zijn een aantal prima hotels in deze buurt te vinden.

Zo vind je op 2 minuten lopen van het hart van het centrum een goed 4**** hotel. Les Tanneurs krijgt een goede beoordeling en heeft een gratis parkeerplaats voor gasten. Sommige kamers hebben zelfs een jacuzzi; wel zo lekker na een dag Namen!

Liefhebbers van de bekende kwaliteit van de Ibis hotels kunnen hun hart ook ophalen. Zelf hebben we tijdens ons weekend weg met het gezin prima geslapen in het Ibis Namur Centre. Dit goede 3*** hotel ligt op zo’n 5 minuten lopen van het centrum. Een goede plek al zeggen we het zelf.

Ook bij het station van Namen, op zo’n 8 minuten van het centrum kun je een fijn hotel vinden. Het Grand Hotel de Flandre ligt tegenover het station en zag er bij het voorbij lopen goed uit. Getuige de goede reviews is overnachten hier geen straf. Ook de gemiddelde tarieven die we tegenkomen verraden een prima prijs/kwaliteitsverhouding!

Hotels in de Citadel van Namen

De Citadel van Namen is groot, heel groot en een deel van de stad is binnen de muren van het kasteel te vinden. Hier vind je ook de meest luxe hotels van de stad. Vanaf de Citadel loop je in een kleine 5 tot 10 minuten naar het centrum; een mooie wandeling die zeker de moeite waard is!

Als je gek bent op luxe en wellness is het Ne5t Hotel & Spa een goede plek voor jouw weekend Namen! Met 4**** lekker luxe en met de prachtige wellness waaronder meerdere zwembaden, sauna’s, stoombaden en jacuzzi’s de perfecte plek om heerlijk te genieten. De prijzen zijn er wel naar; voor een nacht in dit hotel ben je minimaal €120 per nacht kwijt!

Een ander bijzonder hotel in Namen is Chateau de Namur hotel. Hier hebben we tijdens ons weekend in Namen een nachtje geslapen en dat beviel ons opperbest. Een geweldig ontbijt en een bubbelbad in de slaapkamer; dat was genieten!

Booking.com

Hotels aan de Maas

Een stuk zuidelijker en iets buiten het centrum, rond de Citadel en het parlement van Wallonië vind je een mooie water promenade langs de Maas. Statige gebouwen en luxe, vaak traditionele, hotels zijn hier te vinden.

Een opvallende maar luxe keuze is het “The Royal Snail” hotel dat aan de oever van de Maas ligt. Het is het enige hotel in Namen met een zwembad. Uiteraard kan ook de Spa niet ontbreken!

Een bijzondere en leuke keuze om te overnachten is een of meerdere nachten doorbrengen op de MS Elisabeth; een botel aan de voet van de Citadel.

Waarom een stedentrip naar Namen?

Als relatief kleine en onbekende stad kunnen we ons voorstellen dat je niet direct aan Namen denkt bij een bijzondere citytrip op maximaal 3 uur rijden vanuit Nederland. Toch biedt Namen genoeg voor een aantal dagen vermaak.

De liefhebbers van gothische architectuur kunnen hun hart ophalen; met meerdere kathedralen in deze groteske stijl is er genoeg om je memory card van je camera vol te schieten. De Kathedraal van St-Aubain bijvoorbeeld; een prachtig gebouw!

Een bezoek aan de eerder genoemde Citadel mag tijdens je weekendje niet ontbreken! Vanaf hier heb je namelijk niet alleen een prachtig uitzicht over de stad; ook kun je binnen de muren van de citadel een geheel ander deel van de stad vol winkeltjes, barretjes en kroegjes ontdekken!

Doe een drankje in een cafe dat meer dan 400 jaar oud is! Een lokaal biertje smaakt altijd beter met een goed verhaal en dat gaat in het café Le Ratintot helemaal lukken! Al sinds 1616 worden hier drankjes en maaltijden geserveerd aan haar gasten. Tip: probeer hun eigen gebrouwen bier eens; het Ratin 16 smaakt bijzonder goed!

Over Namen

In Namen komen de rivieren de Maas en de Sambre samen wat zorgt voor een waterrijk centrum vol grachten en water promenades. Het historische centrum van de stad wordt gevormd door de Citadel van Namen. Al meer dan 1000 jaar oud en op ruim 100 meter hoogte biedt dit prachtige kasteel een geweldig uitzicht over de stad en regio!

Vlakbij de Citadel, aan de oever van de Sambre ligt het oude stadscentrum van de stad. Het hart van de stad wordt gevormd door het Place de l’Ange; een marktplein omringd door smalle straten vol winkels, restaurants en cafés.

Ondanks het aantal inwoners is Namen als hoofdstad van het Waalse gewest en als universiteitsstad een levendige drukke plek. Niet gek dus ook dat je goed maar zeker betaalbaar uit eten kunt, je je creditcard leeg kunt shoppen en ook het nachtleven prima aangeschreven staat.

Wellness in Namen

In het verleden was Namen ook bekend als wellness bestemming. Tegenwoordig is van de status als luxueus kuuroord niet heel veel meer aanwezig maar toch hebben veel hotels nog een vrij aardige spa en wellness faciliteiten voor hun gasten beschikbaar.