Chefchaouen

Er is meer dan Marrakech en Fez; wat dacht je bijvoorbeeld van Chefchaouen dat ook bekendstaat als ‘de Blauwe Stad’. De stad is een van onze persoonlijke favorieten en ligt in het Rifgebergte in het noordwesten van Marokko. Het is klein, knus, conservatiever dan Fez maar absoluut de moeite waard!

Dit zijn de leukste plekken van Chefchaouen met onze persoonlijke tips en favoriete hotels in de stad zodat ook jij een bezoek kunt brengen aan deze bijzondere stad vol kleur!Waar overnachten in Chefchaouen

Voor velen is het dé plek om mee te pakken tijdens een vakantie of rondreis in Marokko. De volledig blauwe stad vol planten, pleintjes en doorkijkjes die je veelvuldig op sociale media voorbij ziet komen. Veel mensen vragen zich dan ook af hoe de blauwe stad in Marokko heet. Nou, het antwoord is Chefchaouen.

100% zeker dat jij de foto’s van een volledig blauwe stad wel eens voorbij hebt zien komen op sociale media of in reisgidsen. De stad die je ziet is Chefchaouen in het noorden van Marokko. Het ligt in het rifgebergte en is, misschien wel een van de mooiste steden van het land.

Dankzij de perfecte locatie in de bergen en het feit dat de stad nog volledig authentiek en onderontwikkeld is, en natuurlijk vanwege de prachtige blauwe huizen, is dit dé stad die je écht moet bezoeken tijdens je reis door Marokko!Minder toeristisch

Tijdens onze reis door Marokko hebben we veel steden bezocht en wat ons aan Chefchouen opviel, was dat het er super rustig en niet toeristisch was, zéker ten opzichte van bijvoorbeeld Marrakech of Fez. In tegenstelling tot deze steden zul je in Chefchaouen vooral te maken krijgen met vriendelijke winkeliers, een drukke lokale markt en een enorme overdaad aan lieve en schattige kittens die overal in het dorp te vinden zijn.

Mooiste stad van Marokko

Chefchaouen is misschien wel een van de mooiste steden van Marokko; voor ons wat het in ieder geval een van de mooisten die we tijdens onze reis in Marokko gezien hebben, al was het maar vanwege de bijzondere blauwe huizen die het dorpje karakteristiseren. Dit is ook waar de bijnaam ‘de blauwe parel van Marokko’ vandaan komt.Overnachten in Chefchaouen

Ons advies is om voor een overnachting in Chefchaouen op zoek te gaan naar guesthouses die in Marokko Riads en dars genoemd worden. Ze zijn overal te vinden, zijn aan de kleine kant en vaak honderden, soms wel duizenden jaren oud. Ze worden gerund door lokale families en dat zorgt ervoor dat je een authentieke, persoonlijke en zeer vriendelijke ervaring zult hebben.

Verwacht in Chefchaouen in ieder geval geen grote hotels van ketens en al helemaal geen 4 of 5 sterren hotels. Die zijn er simpelweg niet, en wat ons betreft blijft dat ook zo. (Voor de duurste hotels ter wereld moet je écht ergens anders zijn)

Qua locatie heb je in Chefchaouen twee keuzes: In de medina of daarbuiten. Het dorpje is klein en compact dus de afstanden zijn erg kort en het is makkelijk om je in het dorpje te verplaatsen. Als je kiest voor een plek om te overnachten in de medina, hou er dan wel rekening mee dat je wellicht een stuk de berg op zult moeten (met je koffer).Ons advies blijft om in de medina te overnachten; hoewel er niemand zal zijn die je koffers voor een paar dirham zal dragen (het is geen Marrakech), is de Medina dé plek waar alles gebeurt en komt dit deel van de stad in de avonduren ook echt tot leven.

Als je een natuurliefhebber bent dan kun je in de omgeving van Chefchaouen ook prachtig door de Marokkaanse natuur hiken. Verschillende routes zijn hier te vinden waardoor je je prima 2, 3 of zelfs 4 dagen in Chefchaouen kunt vermaken.

Het is geen dure plek om te overnachten; zowel de kosten van accommodaties als eten en drinken zijn laag wat dit de perfecte stad maakt. We hebben onze favoriete plekken om te overnachten voor je onder elkaar gezet zodat je makkelijk je juiste plekje kunt vinden.

Waar overnachten in Chefchaouen Marokko1

Onze favoriete hotels in Chefchaouen

Zoals op alle plekken in Marokko, zijn de leukste plekken om te overnachten in Chefchaouen riads. De stad zit vol met deze kleine guesthouses die garant staan voor een super authentieke ervaring. De meeste riads zijn woonhuizen die zijn omgebouwd waardoor je al snel terecht komt in woningen die honderden jaren oud zijn wat zorgt voor een unieke overnachtingen.

  • Dar Baibou: In het hart van de oude Medina ligt Dar Baibou. Het is een echte klassieke riad vol Marokkaanse invloeden en tegelwerk maar dat zorgt voor de perfecte sfeer. Het is niet groot maar biedt alles wat je nodig hebt: een mooi dakterras met een barretje en een hammam.
  • Casa Perleta: Dit is een van de beste plekken om te overnachten in Chefchaouen; dit prachtige blauwe (hoe kan het ook anders) gebouw herbergt een historie van meer dan 550 jaar. Zorg ervoor dat je op tijd boekt want dit prachtige hotel is snel volgeboekt (maar is super betaalbaar!)
  • Lina Ryad & Spa: In de Lina Ryad & Spa heb je de beschikking over wat meer voorzieningen; het is dan ook iets groter dan de gemiddelde Riad. Het is een prachtig hotelletje met wi-fi, airco, een spa met Turks stoombad en vanuit de kamers heb je een prachtig uitzicht over de oude medina. De perfecte locatie om te overnachten in het oude centrum van Chafchaouen.
  • Hotel Dar Echchaouen: Elke kamer in deze mooie dar is voorzien van een traditionele Marokkaanse stijl. Qua locatie is dit de perfecte plek; je zit aan de rand van de medina zodat je alle bezienswaardigheden lopend kunt bereiken!