Charleroi

In de oude industriestad Charleroi broeit het: De stad wil haar vergane glorie maar wat graag terugwinnen en heeft de afgelopen twintig jaar enorm hard gewerkt om haar centrum op te knappen en aantrekkelijk te maken voor toeristen. En dat is aardig gelukt: Charleroi begint weer op de radar te verschijnen bij stedentrippers die een leuk en bijzonder plekje in België zoeken dat méér is dan de geijkte steden als Gent of Brugge. Denk maar eens na over Charleroi, want er is meer dan genoeg te zien, doen en te beleven en dat alles doe je in een sfeervol stadscentrum vol verhalen. Het aantal hotels in Charleroi is beperkt maar we hebben de leukste hotels in deze stad in Wallonië voor je onder elkaar gezet!

Overnachten in Charleroi

Vroeger leefde Charleroi van de industrie die overal in de regio te vinden was en was het een van de rijkere plaatsen van België. Sinds de jaren 80 is dit veranderd en is er nog maar weinig geld. Dit zorgt voor een bijzondere mix van oude en nieuwe gebouwen en vooral veel oude gebouwen met nieuwe bestemmingen. Voor liefhebbers van urban exploring is Charleroi dan ook de perfecte bestemming. Charleroi is met 200.000 inwoners de 5e stad van België qua inwoneraantal.

Veel hoor je niet over deze plaats terwijl het een hartstikke leuke stad is. Het ligt in Wallonië en is zeer geschikt voor een leuke stedentrip of weekendje weg. Hotels zijn goedkoop; er is genoeg te doen en de geschiedenis maakt het een boeiende bestemming! Het is ooit uitgeroepen als “Ugliest City in the World” al ben ik het met die titel niet eens: Ja, het is geen rijke stad qua geld en budget maar heeft een rijke historie en daarvan is heel veel terug te zien. En laten we eerlijk zijn; steden in opkomst zijn vaak het leukste wanneer ze nog een beetje onbekend zijn. Charleroi is daarin écht een absolute contestor.

Charleroi als stedentripbestemming

Kies je voor een stedentrip naar Charleroi dan kies je voor een stad met littekens, een stad in opbouw en een stad met een missie: Om die vergane glorie weer ruimschoots in te halen. Vergeet echter niet dat Charleroi ook een serieus grote stad is waar mensen wonen, werken, studeren en leven en dat de stad een enorm aanbod aan bijzondere bezienswaardigheden, activiteiten en ander vertier te bieden heeft.

Het centrum van Charleroi is een beetje een mix van een heel oud centrum, verwaarloosde fabrieken en moderne gebouwen en pleinen. Persoonlijk hou ik wel van zo’n sfeertje; voor mij de ideale bestemming voor een stedentrip dus. Je kunt prima shoppen in de stad; het centrum bestaat uit smalle maar gezellige straten waar veel winkels te vinden zijn. Het centrum telt ook een winkelcentrum; hier zitten de grote merken. Alles ligt op loopafstand van elkaar zodat je nooit lang onderweg bent!

In het centrum vind je een prachtig en oud plein wat wordt omringd door de oudste gebouwen van de stad. Het Stadhuis, de Église Saint-Christophie (de Kathedraal) en de Beffroid de Charleroi zijn stuk voor stuk het bekijken waard.

Hotel centrum van Charleroi

Hotels in Charleroi

Charleroi is (nog) geen grote toeristische bestemming en dat is terug te zien in het hotelaanbod in en rondom de stad. In tegenstelling tot veel kleinere maar populairdere Belgische steden zoals bijvoorbeeld Leuven, Mons of Dinant, is het hotelaanbod in Charleroi op drie handen te tellen. Er zitten wat hotels die onderdeel zijn van ketens en wat kleinschalige hotels. Die zitten echt verspreid rond de stad waarbij het zwaartepunt van de hotels in Charleroi in drie gebieden onder te verdelen is: In het centrum, bij het station en bij het vliegveld van Charleroi. We hebben de leukste hotels in die drie gebieden voor je onder elkaar gezet!

Snel naar:

  • Overnachten in het centrum: Een hotel in het centrum van Charleroi is een garantie op een sfeervolle en leuke overnachting.> Bekijken
  • Overnachten bij het station: Het station van Charleroi ligt op 10 minuten lopen van het centrum. Perfect voor budgetreizigers.  > Bekijken
  • Overnachten bij het vliegeld: Een hotel bij Charleroi Airport is handig als je ‘s ochtends vroeg moet vliegen.  > Bekijken
Hotel centrum van Charleroi

Overnachten in het centrum van Charleroi

Naar boven

Voor een stad met meer dan 200.000 inwoners is het centrum van de stad compact en goed te belopen. Dit is ook waar veel van de winkels, restaurants en bars van Charleroi te vinden zijn en waar het actieve studentenleven zich afspeelt.  Met de metro/tram kom je overigens overal in de stad. Het hart van de stad is het Place Charles II. Op loopafstand van deze plek vind je maar een paar hotels.

De leukste hotels in centrum van Charleroi:

Novotel Charleroi Centre 4-****
Bekijk dit hotel
Een luxere keuze is het Novotel. Dit is tevens het enige 4**** hotel in het centrum van Charleroi. De locatie is top; midden in de stad aan een vernieuwd en modern plein en verbonden met het nieuwe winkelcentrum. Met een beoordeling van 8,6 en goede reviews lijkt me dit de uitstekende plek om te slapen tijdens een romantisch weekendje weg.
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Leonardo Hotel Charleroi City Center 3-***
Bekijk dit hotel
Iets minder luxe en ook een stukje voordeliger is Hotel Leonardo. Het ligt ongeveer tussen het station en het centrum op een uitstekende locatie. Een nachtje slapen kost hier ongeveer €65.a
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Hotel station van Charleroi

Overnachten bij het station van Charleroi

Naar boven

Voor een stad met meer dan 200.000 inwoners is het centrum van de stad compact en goed te belopen. Dit is ook waar veel van de winkels, restaurants en bars van Charleroi te vinden zijn en waar het actieve studentenleven zich afspeelt.  Met de metro/tram kom je overigens overal in de stad. Het hart van de stad is het Place Charles II. Op loopafstand van deze plek vind je maar een paar hotels.

De leukste hotels bij het station van Charleroi:

Charleroi Youth Hostel
Bekijk dit hotel
Voor wie voor het ultieme budget hotel zoekt; tegenover het station vind je het Charleroi Youth Hostel. Een hostel maar met leuke kamers en een gezellige bar waar ik in mijn studententijd behoorlijk lang heb doorgezakt. Ideaal voor groepen maar ook voor stellen want kamers komen ook voor 2 personen. Het ontbijt was goed en zat bij de prijs inbegrepen. Voor €50 per nacht ben je hier goedkoop uit!
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Ibis Charleroi Centre Gare 3-***
Bekijk dit hotel
Iets meer luxe vind je in het Ibis hotel van de bekende Accor keten. Het ligt op de route van het station richting het centrum en biedt goede kamers met alles erop en eraan. De locatie is ideaal maar heeft geen gratis parkeergelegenheid. Voor €65 zit je hier helemaal goed!
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Hotel Charleroi Airport

Overnachten bij het vliegveld van Charleroi

Naar boven

Het vliegveld van Charleroi is een grote basis voor onder andere Ryanair. Een nadeel van vluchten is dat ze soms vroeg vertrekken. Dat betekent dat je de hele nacht op het vliegveld kunt doorbrengen (het vliegveld is 24 uur per dag open) maar je kunt er ook voor kiezen een hotel in de buurt van het vliegveld te boeken; dat scheelt een hoop stress. Dit geeft je een aantal prima keuze’s. In de omgeving van het vliegveld zijn namelijk een aantal hotels te vinden die vaak een goede shuttle naar het vliegveld aanbieden zodat je niet afhankelijk bent van taxi’s.

De leukste hotels bij het vliegveld van Charleroi:

Van der Valk Charleroi Airport 4-****
Bekijk dit hotel
Voor liefhebbers van een Van Der Valk: goed nieuws! Sinds een aantal jaar is er namelijk een prachtig Van Der Valk Hotel vlakbij het vliegveld van Charleroi te vinden. Kamers beginnen bij ongeveer €100 per nacht.
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Ibis Budget Charleroi Airport 2-**
Bekijk dit hotel
Een goedkope maar slimme keuze is een nacht in het Ibis Budget Charleroi Airport. Het hotel is onderdeel van de bekende Ibis keten en biedt een goedkoop “no frills” product aan. Ze bieden een prima kamer aan met goede bedden. Daarnaast kun je voor een klein bedrag een ontbijt bijboeken; uit ervaring kunnen we je delen dat dit een prima deal is. Er is een shuttle naar het vliegveld die 24/7 rijdt. Voor een nacht in dit hotel betaal je ongeveer €60.
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.

Best Western Aero 44 Hotel 3-***
Bekijk dit hotel
Een andere keten, het Best Western, heeft ook een hotel bij Charleroi Airport. Ook hier geen opsmuk maar prima kamers en een aantrekkelijke prijs per nacht. Voor ongeveer €60 slaap je hier. Ook bij het Best Western is een shuttledienst naar het vliegveld inbegrepen.
➜    Klik hier voor meer informatie en boeken.